Fullere av lettbrus

Er du blant dem som er opptatt av figuren og blander sprit med lettbrus? Det er neppe så lurt, for det gjør deg fortere full.

Å blande spriten eller drinken med lettbrus høres ut som en god måte å unngå inntak av overflødige kalorier. Men nå hevder forskere at denne kombinasjonen kan gjøre deg fortere full. Så da er det kanskje ikke så fornuftig likevel?

Det er lege Chris Rayner ved Royal Adelaide Hospital i Adelaide, Australia, som hevdet dette på et seminar i Los Angeles tidligere denne uken, skriver Health Day.

Han har gjort en studie på åtte menn og målte hvor mye alkohol de hadde i blodet ved ulike anledninger. På to forskjellige dager drakk mennene enten vodka blandet med vanlig brus (478 kalorier) eller med lettbrus (225 kalorier). Begge drinkene på 600 milliliter inneholdt 30 gram etanol (alkohol).

I følge forskerne har sukkermengden mye å si når kroppen absorberer alkohol.

- Kalorimengden påvirker hvor raskt magen tømmes. Drinker med lettbrus fordøyes raskere enn vanlige drinker, sier Rayner.

Blander du derimot energidrikker som Red Bull med alkohol for å holde deg edru lenger? Da lurer du deg selv!

For å teste denne teorien brukte forskerne ultralyd.

Toppet seg etter 30 minutter
Forskerne brukte ultralyd for å regne ut hvor raskt magen til mennene ble tømt etter de hadde drukket drinkene. De målte også mengden med alkohol i blodet, både rett etter at de hadde drukket og tre timer etter.

Som forventet passerte lettbrus-varianten raskere gjennom magen enn drinker blandet med vanlig brus. Og etter 30 minutter toppet mennenes alkoholmengde seg i blodet. Men:

Det gjennomsnittlige blod-alkohol nivået lå på 0,5 promille hos mennene som hadde drukket sprit med lettbrus, sammenliknet med 0,3 promille hos mennene som drakk drinker med vanlig brus.

- Alkoholeffekten toppet seg samtidig i begge gruppene, men graden av promille varierte veldig, sier Rayner.

Slik får du den perfekte rusen

Andre forskere, som ikke var med på studien, advarer mot at studien kun inneholder menn og at kvinner og menn fordøyer alkohol på forskjellig måte. De mener man bør undersøke effekten av drinker blandet med lettbrus på kvinner også.

En annen grunn til å holde seg unna lettbrusen er at søtningsstoffene kan være kreftfremkallende, i følge forskere.

 

Mozon.no, 24.05.2006