Fulle jenter lever farlig

Jenter som drikker hardt, risikerer flere seksuelle overgrep, skader seg mer og havner oftere i fyllebråk enn gutta.

Helgefylla er ikke bare et norsk fenomen. Tradisjonen med jevnlige rotbløyter lever også i beste velgående på de britiske øyene hvor fyll og helgebråk er et kjent fenomen.

Men det er ikke bare fulle og kranglete gutter som er problemet. Nå viser en undersøkelse at de britiske jentene er aller mest utsatt for problemene som følger i kjølvannet av alkoholen.

Seksuell vold
- Det er et alarmerende funn at jentene er enda mer utsatt enn unge menn. Vår undersøkelse viser at jenter på fylla kommer i flere slåsskamper, krangler mer og blir oftere anholdt av politiet enn guttene, forteller Jean Coussins ved The Portman Group som har gjennomført undersøkelsen.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med 500 kvinner og menn mellom 18 og 30 år. Tallene viser også at en av tre kvinner har blitt utsatt for seksuell vold etter å ha drukket. Det tilsvarende tallet for guttene i undersøkelsen var på bare to prosent.

Over halvparten av jentene i undersøkelsen hadde kranglet i fylla, mens mer enn en av fire jenter hadde opplevd å bli arrestert av politiet på grunn av fyllebråk, skriver BBC News.

Drikker du for mye? Test deg selv her:

Verst for leveren
At helgefylla er farligst for kvinner, bekreftes også av forskere ved State University of New York. De har gjennomført en undersøkelse på alkoholvaner og alkoholskader hos nesten 3.000 kvinner og menn mellom 35 og 80 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intervjuer om alkoholvaner ble så sammenliknet med målinger av enzymer i blodet som henger sammen med leverskader.

Enzymene som sladrer om mulige skader på leveren var høyest hos de mennene som drakk alkohol hver dag. Men for kvinnene så leverskadene ut til å bli størst blant de som drakk hardt i helgene.

Måltider så også ut til å spille en rolle for skadene av alkoholen. For mennene så det ikke ut til å spille noen rolle om drinkene ble skylt ned på tom mage eller sammen med en bedre middag. Men kvinnene i undersøkelsen fikk mindre skader på leveren om de kombinerte drikkingen med et måltid.

Tre om dagen?
Akkurat hvor mye man kan drikke før kroppen tar skade av alkoholen er et svært usikkert spørsmål. Noen leger og forskere mener opptil tre alkoholenheter for menn og to enheter for kvinner hver dag kan være både akseptabelt og sunt.

Andre mener at selv små mengder vil øke risikoen for sykdommer, avhengighet og ulykker, og at det beste helserådet for begge kjønn er å drikke så lite som mulig.

- Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til forskjellen i kjønn når det kommer til omsetningen av alkohol i kroppen. Men forskjellene kan kanskje skyldes metaboliske forskjeller mellom kjønnene, eller at det kvinnelige hormonet østrogen påvirker leverfunksjonen hos kvinner, forteller forskningsleder Saverio Stranges til avisen LA Times.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i fagmagasinet Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

 

Mozon.no, 25.08.2006