Bankklagenemnda vil ha enda mer tid for å sette seg inn i de kompliserte spareproduktene. Foto: Per Ervland
Bankklagenemnda vil ha enda mer tid for å sette seg inn i de kompliserte spareproduktene. Foto: Per ErvlandVis mer

Full forvirring om spareprodukter

Det er fortsatt ingen som forstår de strukturerte spareproduktene, og saken utsettes i Bankklagenemnda.

«Når fem finansjuridiske eksperter, en professor og Norges største bank ikke klarer å se likt på disse produktene, er det betimelig å spørre hvordan norske forbrukere skulle kunne skjønne innholdet.Jorge B. Jensen, Forbrukerrådet»


150.000 nordmenn kan ha tapt 14 milliarder kroner på dårlige investeringer, såkalte strukturerte spareprodukter. Forbrukerrådet mener at bankene må betale sparerne tilbake, men saken står foreløpig fast i Bankklagenemnda.

Pål Syrrist ble lurt! Se debatten her

For på fredag ble det ingen enighet i Bankklagenemnda i klagesaken mot DnB NOR angående salg av strukturerte spareprodukter. Mange norske forbrukere venter spent på avgjørelsen fordi den kan være avgjørende for utfallet av pågående gruppesøksmål mot banker og rådgivere som har solgt spareproduktene.

Saken om strukturerte spareprodukter har blitt behandlet i nemnda i lengre tid. Sekretariatsleder i Bankklagenemnda, Per Fiskerud, sier nå at nemnda må ha noen flere kommentarer fra professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole, før det kommer en avgjørelse.

Johnsen har tidligere uttalt spareproduktene var så dårlige at ingen kunne regne med å tjene penger på dem.

- Gå til massesøksmål!

Ingen forstår dem

- Nemndas utsettelse er et ytterligere bevis på hvor kompliserte og vanskelige disse spareproduktene er. Når fem finansjuridiske eksperter, en professor og Norges største bank ikke klarer å se likt på disse produktene, er det betimelig å spørre hvordan norske forbrukere skulle kunne skjønne innholdet, sier underdirektør i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen.

Johnsen leverte i august en rapport som felte en knusende dom over de lånefinansierte strukturerte spareproduktene bankene har tilbydd forbrukerne de siste årene: De er elendige investeringer, der det forventes at kundene taper penger. I tillegg til har produktene skjulte kostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Betaler 10.000 kroner hver måned - bare i renter!

Bankklagenemnda skal ha nye møter 12. og 22. desember. I mellomtiden skal også bankene gis anledning til et sluttinnlegg. Det kommer ingen avgjørelse fra Bankklagenemndas på denne siden av nyttår, skriver Forbrukerrådet.

Spar smart: Her er de beste aksjefondene!