<B>FORSKJELLIG PRISMERKING:</b> Hvorfor skriver Elkjop.no "internettpris" på enkelte produkter? Foto: Elkjop.no
FORSKJELLIG PRISMERKING: Hvorfor skriver Elkjop.no "internettpris" på enkelte produkter? Foto: Elkjop.noVis mer

Full forvirring om priser på nett

Elektronikkjedene bruker forskjellige betegnelser.

Landets største elektronikkjeder bruker begrepet internettpris på en rekke av varene i sine nettbutikker.

Men det betyr ikke at priser som ikke er merket med internettpris, tilsvarer prisen i varehuset. I hvert fall ikke hos Elkjøp.

LES OGSÅ: Her må du betale dobbel pris

Dette er forskjellen

Elkjøps nettbutikk regnes som et eget varehus. Derfor har ikke prisene på nettet noe med prisene i de fysiske varehusene å gjøre.

Alle prisene i nettbutikken er priser som bare gjelder i nettbutikken, likevel er det enkelte produkter som spesifikt merkes med internettpris. Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Chritian Brekke, sier varer som ikke er merket med internettpris, skal være tilnærmet lik prisene du kan få i varehusene.

- Når det gjelder prisene på nett som ikke er merket internettpris, skal varehusene strekke seg så godt de kan for å møte disse prisene, sier Brekke til DinSide.

Christian Brekke, Elkjøp
Christian Brekke, Elkjøp Vis mer


Brekke sier videre at varehusene ikke nødvendigvis har disse prisene på hyllelappene sine, men at det ofte skal være mulig å forhandle seg frem til tilsvarende priser.

- Kundene skal stort sett kunne få de prisene de finner på nett. Men jeg kan ikke gi noen garanti på det, for hvert varehus har egne eiere som kan bestemme prisene selv, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp.

Kort oppsummert kan du forholde deg til prisene på Elkjøps nettsider på følgende måte:

  • Priser merket som internettpris: Her er prisen spesielt rettet mot Elkjøps nettbutikk, og er ment for å konkurrere mot prisene i andre nettbutikker. Det kan bli vanskelig å diskutere deg frem til denne prisen i de fysiske varehusene.
  • Priser som ikke er merket som internettpris: Disse prisene gjelder heller ikke for de fysiske varehusene, men det vil ofte være lettere å forhandle seg frem til denne prisen i varehusene.

Expert: Stort sett samme pris

Expert har en litt annet strategi enn Elkjøp og Lefdal, der de bare merker noen få produkter med internettpris.

Pål Trudeng, Expert Foto: Expert
Pål Trudeng, Expert Foto: Expert Vis mer


- De aller fleste varene våre er ikke merket med internettpris, fordi vi stort sett kjører samme pris på nett og butikk. På rundt 95 prosent av varene våre er prisene de samme i butikk som på nett, sier markedsdirektør Pål Trudeng i Expert.

Trudeng har helt rett. I en omfattende pristest DinSide gjennomførte før jul, kunne vi dokumentere at prisene på Experts varehus og nettbutikk i de aller fleste tilfellene var sammenfallende. Bare 3 prosent prisforskjell skilte Experts varehus og nett, noe som burde gå under feilmarginen.

NETTPRIS: Expert.no operer med to forskjellige begreper i sin nettbutikk: Internettkampanje og Internettpris. I praksis betyr begrepene omtrent det samme. Foto: Expert.no
NETTPRIS: Expert.no operer med to forskjellige begreper i sin nettbutikk: Internettkampanje og Internettpris. I praksis betyr begrepene omtrent det samme. Foto: Expert.no Vis mer


For øvrig er det verdt å merke seg at Expert operer med to forskjellige betegnelser for priser som bare gjelder på nettet. For i tillegg til å merke prisene med internettpris, hender det at Expert bruker merket internettkampanje. I praksis er det ikke noen forskjell på betydningen av de to merkene:

- Det er bare for å understreke at tilbudet kun gjelder på nettet, sier Trudeng til DinSide.

JANUARSALG: Her kan du gjøre de virkelig gode kuppene

Siba med oversiktlig prisinformasjon

Den svenske elektronikkgiganten Siba etablerer stadig nye varehus i Norge, og kanskje har deres norske konkurrenter noe å lære av hvordan varer på nett bør prismerkes.

Siba lover nemlig at dersom ikke annet er oppgitt, er prisene på nett de samme som prisene over disk i varehuset.

De gangene Siba kjører egne priser for nett, er varene merket med både internettpris (eller webpris, som Siba kaller det) og pris i varehus. Dermed kan du lett få oversikt over hvor du finner de laveste prisene.