Full fest i desember

Julebordene er full gang over hele landet. Det betyr mye alkohol - ofte for folk som ikke er vant til å drikke.

I går ble kvartalstallene for alkoholomsetningen i Norge publisert av Statistisk sentralbyrå.

Tallene gjelder for tredje kvartal, og forteller at omsetningen av øl, vin, brennevin og rusbrus har økt. Men omsetningen blir liten i forhold til årets siste tre måneder med julebord og julefester. Og ikke overraskende - desember er aller verst.

- I andre kvartal er det ofte påske, og det er 17.mai og pinse, hvor det konsumeres mer alkohol. I fjerde kvartal stiger omsetningen på grunn av julen. Derfor sammenligner vi sjelden kvartalene, men hellerendringen fra samme kvartaltidligere år, sier Solveig Nygårdseter i Statistisk sentralbyrå.

Og nettopp stigningen i julen ser ut til å fortsette. Tallene fra 2004 og 2005 viser en økning i alkoholomsetning i kvartalet vi nå er inne i.

Fyllesyk? Nesten en million nordmenn har hatt problemer med å fungere på jobben dagen etter en fest.

Drikkes mest ved høytider
Sturla Nordlund i Statens institutt for rusmiddelforskning sier at de ikke har gjort spesielle undersøkelser for enkeltmåneder, heller ikke desember.

- Ut fra salgstall vet vi imidlertid at det drikkes mest ved ferier og høytider, sier han.

Når høytidene kommer, festes det mye blant folk som ikke er vant til alkohol. Da bør du være ekstra forsiktig for å unngå å bli overstadig beruset.

- Ikke la deg presse til for hyppig skåling, særlig hvis det drikkes akevitt eller annet brennevin som kan ha sterkere effekt enn du er oppmerksom på. Når du skal hjem kan det være lurt å bestille drosje direkte fra stedet du har hatt julebordet, anbefaler Nordlund.

Mange farer lurer når julestress, gratis brennevin og opparbeidet kjønnsdrift får fritt spillerom. Her er rådene for å komme uskadet ut av festlighetene:

Ikke drikk for mye
Knut T. Reinås i Forbundet Mot Rusgift synes det er synd konsumet øker i desember.

- Det er synd at bruk av alkohol beslaglegger så mye tid før jul. Man burde heller bruke tid på alkoholfritt samvær med familie og venner i førjulstiden, sier han.

Mange som ikke er vant til å drikke alkohol, drikker store mengder når førjulstiden kommer. Reinås henviser til majoritetsmisforståelsen:

- Alkohol er ikke bare noe man drikker, men også noe man snakker om og brisker seg med. Folk føler at de må drikke fordi andre forventer det. De som drikker lite eller ingenting, opplever drikkepress, bådefordi de fleste andre drikker, og fordi de føler de må ha en unnskyldning for ikke å drikke, sier han.

Det er lett å redusere det store alkoholinntaket i førjulstiden.

- Er du vertskap, kan du servere mye alkoholfritt, så gjestene får mulighet til å velge dette. Er du gjest bør du bestemme deg for om du skal drikke, og i tilfelle hvor mye du skal drikke allerede før festen begynner. Etter et par drinker blir viljestyrken svakere, og da er det lurt å ha bestemt seg på forhånd, sier Reinås.

Alkohol er ikke den eneste faren ved julebord. Mange opplever også utroskap.

 

Mozon.no, 07.12.2006