- Fugleinfluensaen ikke farlig

Fugleinfluensaen herjer blant fjørfebesetningene i Europa. Men vi mennesker trenger ikke bekymre oss, ifølge ekspertene.

De siste ukene har fugleinfluensaen rammet fjørfe både i Ungarn, Russland og England, og det er nå større fare enn noen gang for at smitten skal spre seg til Norge.

- At fugleinfluensaen blomstrer opp igjen, er bekymringsfullt, spesielt med tanke på at vi ikke vet hva som er smittekilden i England, sier Jorun Jarp, avdelingsingeniør ved Veterinærinstituttet.

Hvis det viser seg at smitten kommer fra trekkfugler, kan det ha stor betydning for Norge, siden flere av fuglene snart vil være på vei hit, forklarer Jarp.

Les også: Alt du trenger å vite om fugleinfluensa

Må varsle raskt
Hun mener likevel ikke vi har grunn til å bekymre oss for vår egen helse, for viruset smitter hovedsakelig mellom fugler.

Landene hvor fugleinfluensaen har skapt problemer for mennesker, har et helt annet fuglehold enn her, påpeker Jarp.

- Det skjer i fattige land hvor de ikke klarer å håndtere smittetilfellene hos fugl. Det er svært viktig at det går kort tid fra smitten oppdages og til man gjør noe med det. Men når matfatet står i fare for å forsvinne og man vet man ikke vil få erstatning, blir man mer motvillig mot å rapportere.

Opptre fornuftig i naturen
Seniorrådgiver i Mattilsynet, Eivind Liven, forklarer at vi ikke blir syke av å spise kjøtt fra fugl som er smittet. Det som kan være farlig, er å puste inn viruset via for eksempel støv og fjær.

Liven mener heller ikke vi har noen grunn til å være redd i hverdagen, men oppfordrer oss til å opptre fornuftig i kontakt med ville fugler.

- Hvis noen ser syke eller døde fugler, skal de rapportere til oss. Når man håndterer døde fugler, er det viktig å gjøre det på en sikker måte. Plukk dem opp og legg dem i en plastpose omtrent på samme måte som når du tar opp hundemøkk, forklarer han.

Les også: Unngå fuglevirus som veggis

Utvikler vaksine
Symptomene på fugleinfluensa ligner på symptomene man får ved vanlig influensa, som feber, hoste, sår hals og tungpustethet, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Det er utviklet vaksine for fugler, mens vaksine for mennesker er under utvikling.
Viruset har så langt ikke fått evnen til å smitte lett mellom mennesker. Hvis det gjør det, kan vi få en alvorlig global epidemi, ifølge Folkehelseinstituttet. Situasjonen overvåkes nøye av en rekke nasjonale myndigheter og internasjonale organisasjoner.