Frykter usynlig klamydia

Den oppdages ikke av en vanlig legetest: En mutert variant av kjønnssykdommen klamydia er oppdaget i Sverige. Den usynlige sykdommen kan gjøre deg steril.

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen her i Norge, og det påvises stadig flere tilfeller.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet ble 20 000 smittet i 2005, mens tallet for 2000 er 15 000.

Verdens helseorganisasjon har beregnet at på verdensbasis smittes cirka 92 millioner mennesker med klamydia hvert år. Og norsk ungdom ligger på verdenstoppen når det gjelder ubeskyttet sex.

Husk at klamydia kan komme tilbake igjen og igjen!

Og selv om sexsykdommen sprer seg raskt, kan det nå gå mot å bli enda verre.

Til nå har klamydia blitt oppdaget via en test gjort hos legen. Men nå advarer det svenske Smittskyddsinstitutet, at de har oppdaget en ny form for klamydia, som ikke oppdages i vanlige legetester.

Ekspertene har tidligere også sagt at klamydiatesten kan gi feil svar.

Mutert virus
- Vi har fått en henvendelse fra svenskene om at man har funnet tilfeller av denne sykdommen, som selv ikke de mest brukte testene kan avsløre. Det ser ut til at klamydiabakterien har mutert seg, sier Steen Hoffmann, overlege i danske Statens Serum Institut, til Ekstra Bladet.

Til Svenska Dagbladet, sier statsepidemiolog Annika Linde at hun er usikker på hvor mange som er rammet, men antar at mellom 100 og 200 har fått sykdommen, selv om de har testet negativt på klamydiatesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har den nye klamydiasykdommen ikke blitt observert, ifølge ekspertene.

- Jeg kjenner ikke til at dette er observert i Norge. Det er alvorlig at man får beskjed om at man er frisk når man ikke er det, sier lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Det nye viruset ble oppdaget på Länssjukhuset ved Helsingborg i Sverige, der pasienter som hadde tydelige tegn på klamydia, likevel fikk negativt resultat da de ble testet for sykdommen. Da sykehuset undersøkte bakterien nærmere, viste det seg at det var snakk om en mutert variant, som ikke ga utslag i tester.

Pirelli Benestad sier den beste måten å beskytte seg mot klamydia på er å unngå å ha ubeskyttet sex med folk du ikke kjenner godt.

- Og bruk kondom, kondom, kondom!

Les også: Ubeskyttet munnsex er årsaken til mange alvorlige kjønnssykdommer.

 

Mozon.no, 03.11.2006