Frykter pustestans i barneseter

Ikke la barna sitte for lenge i bilen. Barneseter kan gi barn pusteproblemer, advarer eksperter.

Anbefalingen kommer fra barneleger i New Zealand. De har analysert en rekke saker der barn har fått pusteproblemer etter å ha sovnet i barneseter, melder Health Day.

- Barn bør ikke sove alene i barneseter. Dette gjelder spesielt barn som er født for tidlig, skriver legene i en melding. Barn som er født for tidlig har oftere dårligere kontroll på nakken.

Les også: Kan du reglene for bruk av barnesete?

Kan få pusteproblemer
Advarselen, som er publisert i tidsskriftet British Medical Journal, baserer seg på en undersøkelse på ni barn, fra 3 dager til 6 måneder gamle. Foreldrene hadde opplevd at barna kunne bli blå av å sitte i et barnesete, eller at det så ut som at de satt helt fastklemt og at de ikke fikk puste. I alle tilfellene hadde barnet blitt etterlatt alene i bilen, og hatt mulighet til å sovne i sittende stilling.

Funnene støttes av norske eksperter.

- Vi er kjent med at bakovervendte babystoler ikke anbefales til en del premature barn på grunn av fare for pustestans. Premature barn har mindre utviklede pusteorganer og fysikk generelt, og kan derfor få pusteproblemer når brystet synker sammen i en babystol, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen.

Hun legger til at det ikke er farlig å sikre fullbårne barn, som i utgangspunktet ikke har spesielle problemer med pusten, til en babystol i bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Tor Einar Calisch ved Ullevål universitetssykehus er også kjent med problemet.

- Jeg vet at det i enkelte tilfeller har vært rapportert om pustevansker og pustestopp hos spedbarn i bilseter. Dette er etter min erfaring kun et problem hos barn som er premature, og derved har et umodent pustesenter, eller har pustevansker av andre spesielle grunner. Jeg har ikke hørt om dette hos fullbårne, friske spedbarn, sier han.

Ifølge Calisch er det er fire måter å sikre barn i bil på. Les rådene her:

Ekspertene på New Zealand rekonstruerte situasjonene der barna hadde sovnet i bilen, for å få et nøyaktig bilde av babyens posisjon i bilen.

- Ta pauser
Ekspertenes budskap til foreldre er at de ikke bør la barn være alene i bilen. Hodestrukturen, som ofte er større bak, kan resultere i at luftkanalene snevres inn. I tillegg hender det at hodet til barnet tipper forover, og presser kjeven inn mot brystet, som gjør det vanskeligere å puste.

Og jo lenger barna etterlates alene, jo større er risikoen for å delvis blokkere luftveiene. Barneseter bør kun brukes i forbindelse med transport, legger ekspertene til.

Trygg Trafikk oppfordrer foreldrene til å ta pauser ved bilkjøring.

Vi anbefaler at man tar pauser under lengre bilturer og tar barnet ut av stolen, fordi de minste barna ikke klarer å skifte stilling og rette seg opp alene, sier Øyen.

Hun legger til at foreldre ikke bør være redde når de sikrer babyer i babystoler på grunn av denne undersøkelsen. En bakovervendt babystol gir spedbarn best sikkerhet ved en eventuell ulykke.

- Men det er viktig å ta seg god tid første gang man monterer barnestolen. Les monteringsveiledningen nøye. Er man i tvil skal forhandlere kunne vise hvordan setet monteres riktig, sier hun.

Den norske barneseteprodusenten Hans Torgersen og Sønn (HTS) har ikke vært borti dette problemet før, og har aldri fått noen henvendelser eller tilbakemeldinger på at barn har fått pusteproblemer i barneseter, i følge direktør Hans Kristian Torgersen. Men de er kjent med studier som viser dette og har tatt det til etterretning.

Vil du vite mer om barnas sikkerhet i bil? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 12.12.2006