Frykter nytt Altinn-kaos

Lørdag kveld går fristen ut for å levere selvangivelsen for 2010. Men nå oppfordres alle til å levere så fort som mulig.

Leverer du selvangivelsen nå, slipper du eventuelle problemer på lørdag, når fristen går ut. Husk at du kan levere selvangiveslen hvor mange ganger du vil innen fristen. Foto: Altinn/DinSide
Leverer du selvangivelsen nå, slipper du eventuelle problemer på lørdag, når fristen går ut. Husk at du kan levere selvangiveslen hvor mange ganger du vil innen fristen. Foto: Altinn/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 30. april 2011 går fristen ut for å levere inn selvangivelse med endringer. Men det kan være lurt å levere selvangivelsen i dag, for lørdag kan det blir fullt kaos.

– Stor trafikk vil alltid medføre risiko for kø eller tekniske problemer, sier direktør ved Brønnøysundregistrene, Erik Fossum.

Brønnøysundregistrene er blant de ansvarlige for Altinn, systemet som skal sørge for at du kan levere selvangivelsen din elektronisk.

I frykt for at Altinn-systemene skal kollapse, advarer Fossum mot å vente lengst mulig med å levere selvangivelsen.

- Problemene behøver ikke nødvendigvis skyldes selve Altinn-løsningen, det kan for eksempel oppstå treghet i utsendelse av SMS med engangskoder fra Altinn for innlogging. Derfor er det ikke lurt å vente til seint lørdag kveld med å levere, sier direktør ved Brønnøysundregistrene, Erik Fossum, i en pressemelding.

Husk at du kan levere selvangivelsen hvor mange ganger du vil innen fristen. Har du ingen endringer, trenger du ikke levere. Men du bør uansett sjekke at alle de forhåndsutfylte opplysningene stemmer; leverer du fra deg feilaktige opplysninger, risikerer du straffeskatt.

Full kollaps i flere dager

Frykten for at Altinn-systemene skal kollapse, er berettiget. Tirsdag 22. mars klokken 08:00 ble selvangivelsen for 2010 tilgjengelig gjennom Altinns nettsider. Bare minutter etter at folk kunne sjekke skattetallene sine, kom de første meldingene inn om at systemet ikke fungerte optimalt.

Kort tid etter kollapset hele Altinn, og ingen av landets skattebetaler fikk tilgang til nettsidene.

Problemene fortsatte utover kvelden, og det var ikke før dagen etter at utvalgte nordmenn fikk tilgang til å sjekke selvangivelsene sine. Først på torsdag, to dager etter at selvangivelsen skulle vært tilgjengelig for alle, rapporterte Altinn at systemene fungerte noenlunde som normalt.

Har gjort tiltak

Fossum forklarer at det i etterkant er gjort mange tiltak for å hindre at det oppstår nye problemer med Altinn. Men han gir likevel ingen garanti for at det ikke oppstår trøbbel på lørdag.

– Nei, det kan vi dessverre ikke. Vi får stadig påminnelser om at verken teknologi eller mennesker er ufeilbarlige. Problemene 22. mars hadde sammenheng med at den nye Altinn II-løsningen ikke var godt nok optimalisert og trimmet til å tåle den store pågangen. Samtidig avdekket problemene at løsningen var mindre robust enn den skulle ha vært. Her har vi satt inn tiltak, sier Fossum.


Frustrerte over kollapsen

Forrige gang Altinns systemer kollapset, var det mange som av våre lesere som brukte kommentarfeltet i våre artikler for å få utløp for sin frustrasjon.

«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastrofesituasjon? Jeg er oppgitt!», skriver leseren som går under pseudonymet «Reborn».

«Rart de ikke har kapasitet nok på sidene, dette går jo igjen hvert år!», skriver DinSide-leseren «backern».

«For dårlig, og vitner om lav kompetanse hos de som tilrettelegger offentlige tjenester på nett. Skuffende!», skriver leseren «TheJE»