Frykter ikke fuglevirus

Kun tre prosent av nordmenn lar utbruddene av fugleinfluensa i Tsjekkia og Tyskland påvirke ferieplanene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Tidligere i år kunne vi lese overskrifter som ”Fugleinfluensa i Tsjekkia” og ”Fugleinfluensa oppdaget i Tyskland”. Men dette skremmer tydeligvis ikke mange reiseglade nordmenn.

For en landsrepresentativ undersøkelse som ble utført av markedsanalyseselskapet Norstat etter utbruddene i Tsjekkia og Tyskland, kan tyde på at vi nordmenn ikke bekymrer oss i samme grad som i 2006.

- Fugleinfluensa er ikke farlig, sier noen eksperter

Her er noen av funnene:

* 38 prosent av de spurte skal i år feriere i utlandet. 90 prosent av dem i Europa.

* Tre prosent sier at fugleinfluensaen, som i Tsjekkia og Tyskland, har påvirket ferieplanene i større grad enn tidligere år, mens 95 prosent sier at det ikke har påvirket planene i det hele tatt.

* 83 prosent mener at det er meget liten eller liten sannsynlighet for at man blir smittet, og kun én prosent mener det er veldig stor sannsynlighet for å bli smittet.

* De ferierende har stor tro på at reiseoperatørene og reiseforsikringen har et fullverdig tilbud hvis det skulle bryte ut smittsom sykdom der de ferierer.

* 50 prosent sier at de i veldig stor eller stor grad stoler på reiseoperatørene og forsikringen sin.

Ifølge Norstat var rundt 1.000 personer med i telefonundersøkelsen.

Les også: Slik får du en god ferie!

Har er klart budskap!
Margaret Chan, ny direktør i Verdens Helseorganisasjon (WHO) sa tidligere i år i en pressemelding at: ”Budskapet er klart. Vi må forsvare oss. Hele verden har levd under trusselen av en influensapandemi i over tre år. Og de siste års erfaringer har lært oss hvor hardnakket H5N1-viruset er hos fugler”.

Men budskapet har tydeligvis ikke nådd helt fram til oss nordboere. Bekymrer vi oss for lite?

- Nei. Absolutt ikke. Dette reflekterer en fornuftig innstilling til problemet. Dette dreier seg om fugler, og er ikke en trussel for folkehelsa, sier Hans Blystad, assisterende avdelingsdirektør ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Mattilsynet bekrefter dessuten også at de overvåker situasjonen.

- Situasjonen og utviklingen i Europa følges nøye, og vi har så langt ikke funnet det nødvendig å sette i verk ekstra tiltak, sier Ida Olsen, rådgiver ved Seksjon for dyrehelse og kjøtthygiene ved Mattilsynet.

Hun legger til at fjørfebesetningen i områdene hvor det har vært utbrudd er under streng offentlig kontroll.

Feriens mørke side - slik unngår du å få andre skumle sykdommer

Oppfordring til turister
Til nordmenn som reiser på ferie til Tsjekkia, Tyskland eller andre land som har påvist fugleinfluensa, har Blystad følgende oppfordring:

- Unngå kontakt med fugler, spesielt ville og døde fugler. Smitten skjer gjennom avføring og ikke mat, så man kan spise all slags mat, sier han til Mozon.no.

Les også: Ufarlig å spise kylling

Nordmenn som ferierer i land hvor det er mistanke om fugleinfluensa, bør heller ikke besøke fjørfebesetninger eller markeder der det selges levende fugl, ifølge nettsidene til Mattilsynet.

Olsen minner til slutt om at man fremdeles ikke har sett eksempler på at sykdommen har blitt overført til menneske via mat eller drikkevann.

Les alt om fugleinfluensa på Lommelegen:

Redd for fuglevirus

Frykter du å bli smittet av fugleinfluensa når du er i utlandet? (Avsluttet)
Nei, dette bekymrer meg svært lite. Jeg tenker egentlig aldri på det.(44%) 12
Tja, jeg tenker på det, men lar ikke frykten gå utover ferieplanene mine.(30%) 8
Ja, jeg er kjempe redd. Jeg holder meg i Norge i sommer!(26%) 7
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.