<strong>BEKYMRET:</strong> - Jeg er bekymret for rekruttering av nye tobakksbrukere, særlig jenter, med dette produktet, sier divisjonsdirektør Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen
BEKYMRET: - Jeg er bekymret for rekruttering av nye tobakksbrukere, særlig jenter, med dette produktet, sier divisjonsdirektør Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen Vis mer

Frykter flere jentesnusere

Ruseksperter er bekymret etter at nok en ”jentesnus” lanseres på det norske markedet. - Det er fullt mulig å slutte å røyke uten snus, mener fagfolk.

Publisert
Sist oppdatert
Skulle snusen hatt en røykeslutteffekt, burde jo færre menn enn kvinner røykt


Tobakksprodusenten Swedish Match har valgt Norge som testområde for et snusprodukt som skal få voksne kvinner over fra sigaretter til snus.

Snusen er prøvd ut på kvinnelige testpaneler i lang tid. Porsjonspakningene i snusen er små, og innpakningen har et feminint uttrykk som appellerer til kvinner, ifølge tester.

Swedish Match vil nå lansere denne snusen som et sunnere alternativ for kvinnelige røykere i Norge, skriver VGNett.

- Det er selvsagt et problem dersom vi lokker mange nye kvinner inn i nikotinavhengighet, men det skjer neppe. Selskapets mål er å tvert imot få kvinner over fra sigaretter, og for meg er etikken derfor enkel, uttalte medisinsk rådgiver Freddi Lewin hos snusprodusenten til VGNett i går.

Bekymret
Men norske ruseksperter applauderer ikke. Divisjonsdirektør og tobakksekspert Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet er bekymret for at produktet skal rekruttere nye tobakksbrukere, og særlig jenter.

<strong>BEKYMRET:</strong> - Det ville være meget beklagelig ut fra et folkehelseståsted om vi også kommer til å få en økning i snusbruk blant jenter og unge kvinner, sier ekspert. Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen
BEKYMRET: - Det ville være meget beklagelig ut fra et folkehelseståsted om vi også kommer til å få en økning i snusbruk blant jenter og unge kvinner, sier ekspert. Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen Vis mer


- Vi har sett en kraftig økning i gutters og unge menns snusing i løpet av de siste ti årene. Det ville være meget beklagelig ut fra et folkehelseståsted om vi også kommer til å få en økning i snusbruk blant jenter og unge kvinner, sier Dybing til DinSide Helse.

Allerede nå øker snusbruken litt blant jenter, og rosa bokser og lakrissmak får noe av skylden:

Dybing sier det ikke er vitenskapelige holdepunkter for at snusing fungerer som røykeslutt.

- Situasjonen, i alle fall i vårt land, er at vi ikke har noen sikre holdepunkter for at tilgjengelighet av snus har vært viktig for røykeavvenning, sier han.

- Så langt er det ingen klare indikasjoner på at det er forskjeller i røyking blant norske menn og kvinner, men norske menn snuser jo langt mer enn norske kvinner. Så skulle snusen hatt en røykeslutteffekt, burde jo færre menn enn kvinner røykt, sier Dybing.

Dybing, som sitter i en vitenskapelig arbeidsgruppe for snusspørsmålet i EU, mener det er fullt mulig å få ned røyketallene i den norske befolkning uten å ty til helsefarlig snus.

Dybing har blant annet tatt til orde for å sette kreftadvarsel på snusboksene igjen:

- Inneholder kreftfremkallende stoffer
Sosial- og helsedirektoratet er heller ikke begeistret.

- Dette, og andre lignende snusbokser på markedet tydeliggjør at industrien ønsker å nå kvinner som målgruppe. Det er vi bekymret for, fordi vi vet at snus er sterkt avhengighetsskapende og inneholder kreftfremkallende stoffer. Vi ønsker ikke en tilsvarende økning blant kvinner som blant menn, sier sier Hege Wang, fungerende avdelingsdirektør for avdeling tobakk i Sosial- og helsedirektoratet.

Les også: Snus kan gi kreft i bukspyttkjertelen:

Wang sier det ikke kan dokumenteres at snus fungerer bedre enn andre midler på markedet, til røykeslutt. Hun mener det er ”fint mulig å slutte å røyke uten å gå over til snus” og nevner Røyketelefonen som èn mulighet.

Fordeler og ulemper
Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) pekte i gårsdagens VG-sak på både fordeler og ulemper ved et snusprodukt designet for kvinner.

- Undersøkelser tyder på at snus er ca 90 prosent mindre farlig enn røyk. Vi vet også at snusing trolig er den mest effektive hjelpen for menn som skal slutte å røyke, selv om nikotinavhengigheten fortsetter. Det vil derfor redde liv dersom kvinnesnusen får kvinner til å stumpe røyken.

- Spørsmålet er om snusen vil rekruttere ungdom til nikotinbruk. Men også her kan produktet gi en gevinst - hvis de nye snusbrukerne ellers ville ha begynt å røyke, mener Lund.

Les også: Gir snus til pasienter:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer