Frykter epidemi av brystkreft

Antall tilfeller med brystkreft har økt med 80 prosent siden 70-tallet. Nå frykter ekspertene en epidemi av kreftsykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge forskerne er det vår moderne livsstil som kan være årsaken til brystkreftepidemien.

De siste tallene viser at antall tilfeller med brystkreft har økt med 80 prosent siden 1971. Nå får én av ni kvinner sykdommen, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Visste du at trening kan redusere risikoen for brystkreft?

Kjente risikofaktorer er blant annet overvekt, mindre amming, flere kvinner er ute i arbeidslivet, kvinner får menstruasjon tidligere og kommer senere i overgangsalderen.

Andre årsaker kan være økt bruk av hormonbehandling og høyt alkoholkonsum. P-pillen har også vært knyttet til økt fare for brystkreft, men den kan ikke være årsaken til den enorme økningen.

- Faktorer som kan være årsaken til økningen er sene barnefødsler, tidlig menstruasjon, sen overgangsalder og overvekt, sier professor Sir Richard Peto ved Oxford University, som er ekspert på brystkreft.

Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner. Hvert år får omlag 2700 kvinner her i landet diagnosen brystkreft. Sykdommen kan også, i svært sjeldne tilfeller, ramme menn, ifølge Kreftregisteret. I 2004 fikk rundt 37 000 kvinner i England brystkreft.

I Norge ser man også en økning av andre kreftformer.

Økning i alle aldersgrupper
Brystkreft rammer vanligvis eldre kvinner, men har nå en økende forekomst i alle aldersgrupper.

Ifølge de britiske ekspertene økte antall tilfeller med brystkreft hos kvinner mellom 20-34 år, med 50 prosent, mellom 1971 og 2001, selv om det totalt var få tilfeller. Hos kvinner mellom 45-49 år økte forekomsten med 41 prosent over samme periode.

Den største økningen har skjedd hos kvinner i alderen 50-64 år. Her har antall tilfeller nærmest fordoblet seg etter introduksjonen av brystscreening, som kan oppdage små svulster som ofte ikke oppdages av leger ved kliniske undersøkelser.

Likevel dropper mange kvinner mammografiundersøkelser.

 

Mozon.no, 03.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer