Frykter du en renteøkning, er det smart å få oversikt over økonomien og kutte unødvendige utgifter, råder forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: Per Ervland/Sparebank1
Frykter du en renteøkning, er det smart å få oversikt over økonomien og kutte unødvendige utgifter, råder forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: Per Ervland/Sparebank1 Vis mer

Frykter du en renteøkning?

Er du redd for at økte boliglånsrenter skal bli vanskelig å takle, kan du gjøre noen grep allerede nå.

Publisert
Sist oppdatert

Boliglånsrentene har lenge vært på et meget gunstig nivå, men nå har flere av bankene varslet at de setter opp renten.

Frykter du at en renteøkning skal påvirke økonomien din negativt, er det noen grep du kan ta allerede nå.

– Selv om flere banker varsler om høyere rente nå, tar det seks uker før renten faktisk blir satt opp. Bruk denne tiden til å se på egen økonomi og gjøre noen grep, råder Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

>> Se hvordan årets lønnsoppgjør blir for deg

Få oversikt over økonomien

I en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Sentio Research for Danske Bank har de spurt nordmenn om hva de vil gjøre for å betale økte utgifter dersom renta stiger med to prosentpoeng.

Ett svar går igjen: Hele 48 prosent av de spurte vil redusere forbruket. Dessuten vil 20 prosent av de spurte utsette større innkjøp eller investeringer, mens 19 prosent vil redusere sparingen.

Er man redd for hvordan en renteøkning vil påvirke økonomien, tror forbrukerøkonom Magne Gundersen punkt nummer én er å gå i nettbanken og få oversikt over egne utgifter.

– Mange vil få seg en aha-opplevelse når de ser hva de faktisk bruker penger på, understreker Gundersen, som også er kjent fra TV-programmet Luksusfellen.

Prøver du DinSides sløsekalkulator, kan du få deg en aha-opplevelse allerede nå.

Bytte leverandører

Etter å ha fått oversikt over inntekter og utgifter, bør man se om man kan kutte kostnader, blant annet ved å bytte bank, velge en annen strømleverandør og liknende. DinSide har tidligere vist hvordan det å bytte leverandør av forskjellige tjenester kan gi deg en årlig innsparing på flere tusen kroner. En annen mulighet, som mange gjerne glemmer, er å se om man også kan øke inntektene, ved for eksempel å jobbe ekstra vakter, ekstra overtid eller å bytte jobb.

Les også: Se hvordan DinSides journalister kutter i forbruket

Du har god tid

Etter all sannsynlighet vil renten fortsette oppover i årene fremover, og SSB spår et rentenivå på rundt 5,5 prosent i 2016. Historisk sett er dette ikke et uvanlig rentenivå, men er du blitt vant til den lave renten kan en renteøkning gi noen utfordringer for enkelte.

Magne Gundersen i Sparebank1 påpeker at renten tross alt fortsatt er på et meget lavt nivå - selv etter en renteøkning hos enkelte av bankene.

– Derfor bør de som har muligheten betale ned ekstra avdrag på lånet nå. I tillegg skal alle med boliglån ha råd til å spare noe penger. Det er smart å legge seg opp en buffer, og venne seg til å ikke bruke opp alt man tjener hver måned, sier Gundersen.

Derfor er nedbetaling av gjeld den beste spareformen

Også privatøkonom Monica Haftorn i Danske Bank anbefaler en oppspart buffer til uforutsette utgifter.

– La pengene stå på en tilgjengelig sparekonto med god rente. Tommelfingerregelen er at man bør ha to ganger månedsinntekten. Samtidig bør nedbetaling på boliglånet prioriteres foran mer langsiktig sparing i for eksempel fond dersom du har lånt opp mye på boligen din, sier Haftorn til DinSide.

Les også: Setter banken din opp renten? Du behøver ikke finne deg i det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer