Beatlingsautomaten fra <a target="_blank" href="www.automatedstores.com">www.automatedstores.com</a> viser oss fremtiden. Foto: www.automated-stores.com
Beatlingsautomaten fra www.automatedstores.com viser oss fremtiden. Foto: www.automated-stores.comVis mer

Frykter dette vil komme til Norge

Enklere betaling med mobiltelefonen er ikke bare et gode, advarer Forbrukerrådet.

Mobiltelefonen er snart det nye kredittkortet, og dette bekymrer direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland.

Ny teknologi har blant annet gjort det enkelt å handle i salgsautomater med mobiltelefonen.

– I Norge er det foreløpig snakk om automater som selger kioskvarer, men i utlandet kan du nå kjøpe elektronisk utstyr som mobiltelefoner og headset for flere tusen kroner i slike automater, fortalte direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland i går.

Hun var en av foredragsholderne og deltakerne under seminaret «Kjøp nå - betal senere» som satte fokus på den økende andelen unge nordmenn med betalingsproblemer.

– Når varene er bare et tastetrykk unna, hvor enkelt blir det å stå imot fristelsene da?


Tror det vil komme

Foreløpig er det imidlertid ikke dyre varer å få kjøpt med mobiltelefonen i Norge.

– Det vi har, er kioskautomater som du kan tekste til med mobilen. Men det trenger jo ikke stoppe der, vi ser at det etter hvert finnes automater som selger forbruksvarer, sier Jorge Jensen, som er fagdirektør finans i Forbrukerrådet, til DinSide.

Det er etter hvert mange slike automater i utlandet, og blant annet Sony og Apple har sine helt egne.

Det er ikke bare den økte tilgjengeligheten som er problematisk, mener Jensen.

– Mye av det regelverket vi har for å beskytte forbrukeren i Norge, handler om rådgivning i møtet mellom mennesker. Den biten er borte når man handler fra en automat, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>>> Frister de unge med 100.000 i lån

Fagdirektør i Forbrukerombudet Jorge Jensen jobber aktivt blant annet med å forhindre tilbydere av mobillån å etablere seg i Norge. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no
Fagdirektør i Forbrukerombudet Jorge Jensen jobber aktivt blant annet med å forhindre tilbydere av mobillån å etablere seg i Norge. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


Vil stoppe mobillån

Og det er flere som har begynt å utnytte mobiltelefonens muligheter. I Sverige og Danmark har de hatt problemer med såkalte mobil- eller sms-lån.

Lånene fungerer slik at du kan få låne små beløp kun ved å sende en SMS. Beløpet knyttes til et kortnummer, og du har pengene umiddelbart.

– Du låner for eksempel 600 kroner, men må betale 1.000 kroner tilbake. Dette er for eksempel rettet mot unge som er på byen og gjør det enkelt å fortsette å spandere champagne, forklarer Jensen.

Forbrukerrådet jobber derfor systematisk med å forhindre mobillån i Norge.

Kjøpesenterkjeden Macy's reklamerer for sine nye salgsautomater med utstyr fra Apple. Foto: Macy's
Kjøpesenterkjeden Macy's reklamerer for sine nye salgsautomater med utstyr fra Apple. Foto: Macy's Vis mer