Frykter de mister tobakksalget

Kan bety kroken på døra for mange bensinstasjoner, mener bransjen.

Bensinstasjonene frykter at de vil miste tobakksalget. Foto: PER ERVLAND
Bensinstasjonene frykter at de vil miste tobakksalget. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Dette vil i praksis medføre en stor regional massakre av bensinstasjoner over hele landet.Jan Carho, daglig leder i Bensinforhandlernes bransjeforening»


Helsemyndighetene jobber med en ny tobakkstrategi. Et av forslagene som ligger på bordet, skal være å koble salget av tobakksvarer opp mot salget av øl. Det vil i praksis medføre at bensinstasjonene og kioskene vil miste salget av tobakk.

– Å frata bensinstasjonene muligheten til å selge tobakk vil i praksis medføre en stor regional massakre av bensinstasjoner over hele landet, ikke minst i distriktene, sier administrerende direktør i Bensinforhandlernes bransjeforening (BBF) Jan Carho.

Han får støtte av Nils Erlimo, kommunikasjonssjef i Swedish Match AB:

– Dersom forslaget blir en realitet, betyr det kroken på døra for én av tre bensinstasjoner, har han tidligere uttalt til Handelsbladet.

Antall bensinstasjoner i Norge går stadig nedover. Ved utgangen av 2010 var det totalt 1.777 bensinstasjoner i Norge - her kan du se hvor i landet det er flest og færrest.

Får svar i oktober

Helse- og omsorgsdepartementet jobber for tiden med en ny strategi for tobakksforebyggende arbeid. Forslag til endringer i tobakkskadeloven skal sendes på høring i løpet av oktober, ifølge departementet.

Tobakken er godt skjult hos norske kiosker og bensinstasjoner, men nå frykter bransjen at de må kutte salget helt. Foto: Per Ervland
Tobakken er godt skjult hos norske kiosker og bensinstasjoner, men nå frykter bransjen at de må kutte salget helt. Foto: Per Ervland Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet.

>>> Billigst drivstoff hele tiden

– 200 stasjoner kan forsvinne

Jan Carho i BBF frykter det verste.

– Ja, vi går og venter på høringen fra Helse- og omsorgsdepartementet. Vi vet at anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er at tobakksalg skal følge en bevilgning. Blir dette gjennomført, fykter vi at over 200 bensinstasjoner blir lagt ned, sier Carho til DinSide.

Et brev fra Helse- og omsorgsdepartementet til BBF bekrefter at forslag om bevillingsordning ligger på bordet: En av anbefalingene fra WHO er at Norge bør innføre en effektiv bevillingsordning for salg av tobakksvarer. På bakgrunn av WHOs anbefalinger vil departementet vurdere endringer i tobakksskadeloven, står det i brevet.

Alderskontroll kan avgjøre

Organisasjonen TobakksFritt skal også ha tatt til orde for å redusere antallet salgssteder for tobakk og vil at tobakk kun skal selges der hvor det selges øl, for å få bedre kontroll med at personer under 18 år ikke får kjøpt tobakk.

Men BFF peker på at Helsedirektoratet flere ganger tidligere har gjort undersøkelser om hvordan aldersreglene for kjøp av tobakk overholdes, og det er ikke gjort funn som antyder at dette er et stort samfunnsmessig problem.

Helsedirektoratet har blitt bedt om å oppdatere sin utredning fra 2004 om bevillingsordning med salg av tobakksvarer og tilsyn med aldersgrensen, og denne utredningen skal ha blitt tatt hensyn til når lovforslaget kommer neste måned.

Daglig leder i BBF er bekymret for beninstasjonenes fremtid dersom de ikke lenger får selge røyk og snus. Foto: BBF
Daglig leder i BBF er bekymret for beninstasjonenes fremtid dersom de ikke lenger får selge røyk og snus. Foto: BBF Vis mer