Frykter alle operatører overvåker

Datatilsynet mener Network Norway-saken kan ha langt større omfang.

UNDERSØKER: Avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet har grunn til å tro at Network Norway-saken kan dreie seg om flere operatører.  Foto: Hans Fredrik Asbj¿rnsen
UNDERSØKER: Avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet har grunn til å tro at Network Norway-saken kan dreie seg om flere operatører. Foto: Hans Fredrik Asbj¿rnsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide avslørte i vinter at Network Norway kan hente ut omfattende logger fra sine kunder.

Loggene viser alle nettsidene kundene har besøkt de siste ti dagene, og kan blant annet vise hva kundene har søkt på i Google. Noe Datatilsynet ser på som svært sensitiv informasjon, og som førte til at mobiloperatøren ble hacket i protest.

Les saken: Network Norway lagrer nettlogger

Etter DinSides avsløring har Datatilsynet hatt et møte med teleoperatøren, som innrømmet loggføringen og lover å forholde seg til lovverket.

Men nå viser det seg at saken kan være langt mer omfattende enn først antatt.

Hemmelighetsfull

Datatilsynet frykter at flere, kanskje alle, norske operatører kan hente ut slike logger. Det mistenkes nemlig at loggene lagres sentralt av eierne av selve infrastrukturen, det vil si eierne av de fire nettene i Norge: Netcom, Telenor, ICE og Mobile Norway (nettet til blant annet Network Norway og Tele2).

- Hvorfor mistenker dere dette?

- Det vil jeg helst ikke komme nærmere inn på, forteller avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet til DinSide.

- Men dette gjør jo saken enda mer aktuell for oss, for å si det mildt.

Hvorvidt slik lagring faktisk er ulovlig, er ennå ikke klart. Men Aanensen er personlig "ikke veldig i tvil", da han mener slik informasjon kan defineres som innholdsdata.

Krever svar

For å finne ut om alle operatører faktisk kan hente ut nettlogger fra kundene sine, skal Datatilsynet denne uken sende et brev til flere av de store aktørene.

Aanensen understreker flere ganger at de ennå ikke vet omfanget av saken.

- Vi har ikke holdepunkter for å si at det skjer, men vi har indikasjoner som gjør at vi ønsker å komme til bunns i dette, sier han til DinSide.

Nektet overfor DinSide

Etter det DinSide forstår skal noe av grunnen til Datatilsynets undersøkelser være ting Network Norway har sagt til dem under møtet like før jul.

Teknologidirektør Geir Løvnes i Network Norway sa også til DinSide at de antok at alle operatører hadde samme muligheter for å ta ut nettlogger. Men både Netcom og Telenor nektet for at de satt på slikt materiale.

- Vi vil komme til bunns i dette så fort som mulig, avslutter Aanensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!