Frykt og fordommer mot hiv

I dag markeres Verdens aidsdag. Og selv om hiv og aids er et aktuelt problem i Norge, vet nordmenn lite om infeksjonssykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

Verdens aidsdag har blitt markert 1.desember hvert år siden 1988.

Kondomeriet markerer dagen med å dele ut gratis kondomer. Les mer her:

Vi vet ikke nok
I år er det 25 år siden vi første gang hørte om hiv og aids. Likevel har vi lite kunnskap om infeksjonssykdommen.

- Det er lite som tyder på at nordmenn generelt har god kunnskap om hiv. Vi hører daglig om hiv-positive som utsettes for irrasjonell frykt for hiv-smitte, sier Tina B. Høye Noren, psykolog ved Aksept, et psykososialt støttesenter for alle som er berørt av hiv.

Hver dag blir 12.000 personer smittet av hiv. Av disse er hele 1800 barn under 15 år. Til sammen er over 40 millioner hiv-smittet, noe som tilsvarer én av 150 mennesker.

Selv om tallet ikke er like høye i Norge, er også risikoen tilstede her. Omtrent 2500 nordmenn er hiv-smittet, og antallet er økende. Mens helsemyndighetene i 2000 registrerte 100 nye hiv-smittede, hadde tallet steget til 252 nye smittede i 2004. Det er en økning på 150 prosent.

Gruppen som lever med hiv i Norge i dag, er like heterogen som resten av befolkningen.

- Det som går igjen i historiene vi hører er likevel en redsel for å fortelle folk rundt seg om at en lever med hiv i frykt for stigma og represalier, sier hun.

Vet du nok om hiv og aids? Ta testen på Lommelegen:

Lite hjelp fra helsevesen
Den medisinske tilgangen på behandling er relativt god i Norge, særlig sammenlignet med utviklingsland. Likevel hører Aksept om mange møter med det norske helsevesen som tyder på en utbredt kunnskapsmangel blant helsepersonell.

- Hiv-positive har også en del plikter og rettigheter i Norge, i tillegg til de som gjelder befolkningen generelt. Disse lovverkene kan ha konsekvenser for hiv-positives livskvalitet, sier Noren.

Blant annet er det vanskelig for hiv-positive å få hjelp til å få barn, selv om det i dag finnes teknologi som er svært god i forhold til å forhindre smitteoverføring til hiv-negativ partner og barnet.

”Det skjer ikke meg”
Nordmenn, og spesielt ungdom, er ikke bevisst på faren. Kjersti Antonsen, Kondomeriets seksualrådgiver, synes det er synd at ungdom ikke er mer fokusert på hiv-problemet.

- Tanken på å bli gravid er for de fleste mer skremmende enn kjønnssykdommer, og hiv er dessverre noe mange velger å unnlate å tenke på. Fordi "Det skjer ikke meg", sier hun.

Antonsen påpeker at selv om hiv er større utbredt i noen grupper, er det ingen garanti for at man ikke risikerer å få sykdommen om man er ung og heterofil.

- Dette er noe alle burde tenke over, ikke minst unge mennesker og legestanden, sier hun.

Nordmenn er faktisk verdens dårligste til å bruke kondom. Det betyr at stadig flere smittes av kjønnssykdommer.

Har du peiling? Slik bruker du kondom riktig:

 

Mozon.no, 01.12.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer