FROSK MED SUPERKREFTER: Kanskje vi en dag kan takke froskene for at vi har en effektiv antibiotika? Foto: Panthermedia
FROSK MED SUPERKREFTER: Kanskje vi en dag kan takke froskene for at vi har en effektiv antibiotika? Foto: PanthermediaVis mer

Froskehud - fremtidens antibiotika?

Kan bekjempe «superbakterien» som er resistent mot antibiotika.

I disse dager prøver forskere å finne ut om det er mulig å lage nye typer av antibiotika av froskehud.

Froskens hud er nemlig full av bakteriebekjempende stoffer på grunn av de fientlige miljøene det lever i. Problemet er bare at disse stoffene ofte er giftig for mennesker.

Les også: Bruker for mye antibiotika?

Fjernet de skadelige bivirkninger

Det er forskere fra et universitet i de forente arabiske emirater som har tatt fatt på den spennende oppgaven.

De skal ha utarbeidet en ny måte å modifisere kjemikaliene på, slik at de kan få fjernet froskehudens skadelige bivirkninger, ifølge Telegraph.co.uk

Hittil skal de ha identifisert 100 nye typer antibiotika, hvor en av de muligens kan bekjempe den fryktede «superbakterien», Meticillinresistente Staphylococcus aureus(MRSA), som har utviklet resistens mot alle penicilliner.

Les også: Alkohol og antibiotika, er det lurt?

Vært forsket på lenge

Michael Conlon, lege og biokjemiker ved universitetet i Abu Dhabi, mener froskehuden er en utmerket kilde til antibakterielle stoffer.

- De har vært her i 300 millioner år, så de har hatt nok av tid til å finne ut hvordan de best skal kunne forsvare seg mot sykdomsfremkallende mikroorganismer, sier Conlon.

Forskere har ved flere anledninger prøvd å lage antibiotika av frosken bakteriebekjempende stoff, men uten hell. Den vanligste grunnen til dette er at antibiotikaen som blir dannet har en tendes til å være giftig mot menneskeceller, og enkelte av kjemikaliene i blodet kan lett ødelegge dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå skal altså forskerne ha funnet ut hvordan de skal finpusse den molekylære strukturen, noe som gjør dem mindre giftig for menneske. Denne gangen skal de være sterkere bakteriemordere, som varer lengre i blodomløpet.

For tiden blir mer enn 6000 froskearter sjekket for antibiotika.