<b>DYRERE FROKOST:</b> I løpet av få uker har denne frokostblandingen blitt 68 prosent dyrere. Kan virkelig en økning i fruktinnholdet fra 29 prosent til 35 prosent bety så mye for prisen? Foto: Kristin Sørdal
DYRERE FROKOST: I løpet av få uker har denne frokostblandingen blitt 68 prosent dyrere. Kan virkelig en økning i fruktinnholdet fra 29 prosent til 35 prosent bety så mye for prisen? Foto: Kristin SørdalVis mer

Frokostblandingen er blitt 68 prosent dyrere

Kornblanding med enorm prisstigning.

AXAs frokostblanding Go' dag Fruktmüsli har plutselig blitt mye dyrere.

Dette er hva en DinSide-leser skriver til oss:

    «Nå har jeg funnet kanskje det høyeste prishoppet på lenge!
    Hvordan kan AXA frokostblanding, Frukt, ha steget over 60 prosent over natten? Det skal sies at den ifølge pakken inneholder 20 prosent mere frukt! Tidligere Kiwi-pris 15,50, ny pris 24,90»

DinSide har også sjekket prisen på frokostblandingen i flere ulike kjeder, og det er sant som DinSide-leseren skriver. Vi har endog funnet større prishopp enn leseren over skriver til oss:

Go'dag fruktmüsli (Pris for 750 g. pakke)
ButikkPris
Rema 100024,70
Rimi15,70
Coop extra24,70
Spar25,90
Dette er hyllepriser. Vi tar forbehold om feilprising.


Vi betalte 14,70 kroner for en pakke med Go`dag Fruktmüsli hos Rema 1000, 24. februar 2012. Nå koster varen 24,70 kroner i den samme butikken. Det er en prisøkning på 68 prosent!

– 20 prosent mer frukt

Vektinnholdet i gammel og ny pose er det samme, 750 gram. Som du kan se av pristabellen ovenfor, koster pakken omtrent det samme hos tre av fire kjeder vi har prissjekket. Vi gjør oppmerksom på at prisene er hyllepriser, og må ta forbehold om feilprising.

Rema 1000 forklarer prisøkningen slik:

– AXA lanserte for kort tid tilbake nye Go' dag fruktmusli med 20 prosent mer frukt, noe som gjorde at prisen også økte. Produktet har likevel en lav pris sammenlignet med tilsvarende produkter i frokostkategorien, sier Lars Kristian Lindberg, salg- og markedsdirektør i REMA 1000 Norge AS, til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For forbrukeren framstår en prisøkning på 68 prosent som en veldig stor prisøkning, gjenspeiler det virkelig merutgiftene ved en liten endring i produktsammensetningen, fra 29 prosent frukt og 62 prosent fullkorn i den gamle oppskriften, til 35 prosent frukt og 58 prosent fullkorn?

– Vi skjønner at noen synes det er en stor prisøkning, men dette er fortsatt av de billigste frokostblandingene og prisen på produktet er lavest i markedet. Den harde konkurransen i norsk dagligvare gjør at noen ganger har varer unormal lav pris i perioder, som dette produktet har hatt, sier Lindberg til DinSide.

Vi har også spurt den norske leverandøren av AXAs frokostprodukter, hva prisøkningen kan skyldes.

– Har det skjedd noe med produktet som skulle tilsi en slik plutselig prisøkning? Og en prisøkning i den størrelsesordenen, på opptil 68 prosent?

– I AXA jobber vi kontinuerlig med utvikling av nye produkter og forbedring av eksisterende. Den nye Go' dag frukt inneholder nå blant annet 20 prosent mer frukt.
Når det gjelder utsalgspriser så er det noe kjedene selv styrer, sier Vibeke Raa, Market Activation Manager for AXA i Lantmannen Cerealia AS.

Les DinSides ferskeste pristest av dagligvarer

Gammel pakke foran, ny pakke bak. Foto: Kristin Sørdal
Gammel pakke foran, ny pakke bak. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Innholdet

Det stemmer at frokostblandingen har fått mer frukt, men samtidig har innholdet av fullkorn gått ned.

20 prosent mer frukt høres også veldig mye ut, men vær oppmerksom på at økningen er fra 29 prosent frukt i den gamle oppskriften til 35 prosent frukt i den nye.

Samtidig har også fullkorninnholdet gått ned fra 62 prosent fullkorn i gammel oppskrift til 58 prosent fullkorn i ny pakke.