Frister med gratis samtaler

Knivinga i mobilmarkedet trappes opp. For å overleve, appellerer teleselskapene til at folk skal tenke kollektivt når de velger abonnement.

Jakter på flokk

I skuddet er nå at tilbydere sikter seg inn på å kapre hele grupper med mobilbrukere i et jafs. Om en hel familie klarer å bli enige om en operatør, har selskapene kanskje satt spikeren i pengekista ved å sikre seg en håndfull lojale brukere på en gang. Til gjengjeld blir det billig å holde kontakten innad i familien. Dette publiserte DinSide en artikkel om nylig.

Men markedet er også klar over at mange ringer vel så mye til venner og kjærester, kolleger og medstudenter, og har egne skreddersydde tilbud for de som velger samme selskap.

Intern frisone

Mobiltaktikken med reduserte priser ved intern ringetid og meldinger er langt fra ny, og er, var og vil bli brukt av en stor andel tilbydere. Gratis samtaler mellom kunder er heller ikke lenger et altfor sjeldent syn.

MobiltjenesteEtablering/Måneds-StartprisSMSMinimums-
 porteringpris  debitering
BlinkMobil (Talkmore)000,590,4339
Combitel000,590,559
Free Nutel Mobil199***000,599
Telenordic* Life0390,590,4925
Telenordic Life + *0990,590,4966
Sea Privat198**990,690,59Nei
PGFree Star*01490,590,39Nei
PGFree Aktiv*0490,590,39Nei
Teletopia Kontant Citynet199***1590,590Nei
Teletopia Privat Citynet199***1590,590Nei
Teletopia Privat Unlimited199***3490,590,29Nei
Interne ringepriser i kroner, innhentet fra selskapenes nettsider 2. mars 07. Hos samtlige er minuttprisen null.* Telenordic forutsetter et års bindingstid. PG1 gir dette om man binder seg for et år. **Kun ved portering ***Ved etablering.

Combitel bidrar ved å tilby de to rimelige abonnementene Mobil Student og Family & Friends. Alle kunder med disse abonnementene betaler kun oppstartsavgift når de ringer seg i mellom. Abonnementene har ingen oppsigelsestid, etablerings- eller månedsavgift, men krever at forbruket er minst 59 kroner per måned. Free Nutel Mobil er i samme gata, har etableringsavgift, men ikke oppstartsavgift.

Talkmore blinker til

Også BlinkMobil fra Talkmore, med 39 kroner i månedlig minimumsdebitering, baserer den interne ringeprisen utelukkende på oppstartsavgiften. Det nye abonnementet er et samarbeid med nettsamfunnet blink.no til Dagbladet, og forutsetter følgelig (gratis) medlemsskap.

- Å satse på disse store nettsamfunnene blir helt klart en trend, sier daglig leder i
Talkmore, Pål Barth Nilsen, til DinSide Økonomi.

Responsen har vært spontan og interessen svært god etter at samarbeidet kom i gang forrige måned. Barth Nilsen tror lanseringa setter press på potensielle konkurrenter som VG Nettby.

- BlinkMobil går like godt som et normalt selskap. Det er mye mer enn et par nye
kunder, insinuerer Talkmore-lederen.

Bare bra i Oslo

Utover de nevnte, er månedsavgift som regel et krav for ikke å faktureres for samtaler til andre med samme mobilløsning. Dette gjelder for eksempel Sea Privat og begge abonnementene til Telenordic. PG Ones abonnementer Free Star og Free Aktiv følger på, men kun hvis den interne gratistelefoneringa ikke overskrider 50 prosent av kundens totale trafikkvolum den aktuelle måneden. Alt over halvparten faktureres med ordinære priser.

Tre av Teletopias mobiltjenester; Kontant Citynet, Privat Citynet og Privat Unlimited matcher også kriteriene. Ulempen med Teletopia er at de lave ringekostnadene kun gjelder i og rundt hovedstaden, og alt annet forbruk er langt fra konkurransedyktig. Se tabellen som sammenligner selskaper uten interne ringepriser.

Ikke med i oversikten er selskapene som gir et begrenset antall "gratis" ringeminutter og tekst- og billedmeldinger per måned, når måneds- eller årsavgiften er betalt. IPEA Apollon, Nutel KillBill Mobil, MTU Free Call, Netcom Plenty 1000 og Mobysons Large er fem eksempler.

Gratis ringetid er ikke billigst

I mobilverdenen er dog ingenting helt gratis. Ingen nye abonnementsløsninger legges ut uten at selskapet tror det vil generere inntekter. Hvis ikke, fjernes det etter hvert fra markedet. Som man kan lese av tabellen og informasjonen ovenfor, er det i alle fall mye mer enn ringepriser til de vennene med samme abonnement som avgjør hvor stor regningen blir.

I mobilkalkulatoren vår vil du veldig snart ha muligheten til å legge inn andel intern ringetid, til hjelp i å avgjøre hvilket abonnement som passer deg best. Men til annet forbruk skårer svært få av selskapene med interne billigheter blant de øverste fem. Nutel kaprer riktignok bronsen på normal- og storbrukerlista, men da med KillBill-abonnementet sitt, og ikke Free Nutel. Ellers er det bare Teletopia som ender med en topplassering, på kontantkortlista. Dette forutsetter dog at brukeren kun benytter seg av mobildekninga innenfor Oslogryta. Nykommeren BlinkMobil fra Talkmore tar en respektabel tredjeplass.

One Call og Telenor best

Øverst på prislista for normalbrukeren rager One Call Faktura, mens Telenor Frifiks ruver blant storbrukerne. IPEA, Nutel, One Call og Telenor deler de øverste fem på de to listene, mens Teletopia, Talkmore og Noextras.net inkluderes i toppsjiktet blant kontantkortløsningene.

Les om de siste endringene i mobil-Norge, og sjekk for all del vår mobilkalkulator og/eller prislister før du tenker på å bytte leverandør.