Frist for å søke barnehage

1. mars, er det mange nordmenn som skal sende inn søknadspapirer.

Har du først fått barnehageplass, trenger du ikke tenke mer på akkurat det. Med mindre du vil bytte. Foto: Colourbox
Har du først fått barnehageplass, trenger du ikke tenke mer på akkurat det. Med mindre du vil bytte. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 1. mars er en viktig frist for mange nordmenn, og en dato spesielt mange småbarnsforelder bør merke seg.

I morgen er det, i de aller fleste kommuner, frist for å søke barnehageplass for barnehageåret/skoleåret 2011 - 2012.

Sikre barnehageplassen

Opptakene til barnehagene fra 2011 har søknadsfrist 1. mars i de aller fleste av landets kommuner. Noen steder var imidlertid søknadsfristen allerede 1. februar.

Vi har snakket med kommunikasjonsdirektøren i Private barnehagers landsforbund, Jørn-Tommy Schjelderup, for å få noen siste tips til småbarnsforeldrene.

Søker bare en gang

Loven er slik at alle barn født før 1. september 2010 har juridisk rett på barnehageplass.

Men må man søke hvert år, eller holder det med én gang?

– Det er foreldre til barn som ennå ikke har startet i barnehage, som skal søke nå. Har du plass, så har du plass inntil du sier den opp selv, sier Schjelderup.

Hvordan får man oversikt over tilbudet i kommunen?

– Nettsiden Barnehage.no har oversikt over alle de private barnehagene i Norge. Der kan du enkelt søke opp hva som finnes i hver enkelt kommune. I tillegg har nettsidene til hver kommune som regel oversikt over det kommunale tilbudet.

>>> Husk! Foreldrefradraget før 30. april

Oversikt over ledige plasser

Så Barnehage.no og kommunens nettside altså. Kan jeg se om det er ledige plasser?

Foreldre bør bruke litt tid og se på hvilke tilbud som finnes der ute, og hva som passer best for dem.Jørn-Tommy Schjelderup, kommunikasjonsdirektør i Private barnehagers landsforbund


– Mange av de private barnehagene som er listet på Barnehage.no, legger inn hvor mange ledige barnehageplasser de har i opptaket. Det er ikke helt nøyaktig informasjon der til en hver tid, men det gir en pekepinn. I tillegg har vi en Google Map-tjeneste hvor du kan se hvor barnehagen er plassert og hvordan den ser ut.

Hva bør foreldre tenke på før de søker?

– Foreldre bør se på hvilke muligheter som finnes i kommunen før de bestemmer seg. Norge har et helt unikt tilbud når det kommer til barnehager. De finnes friluftsbarnehager, Steiner-barnehager, ernærings- og kostholdsbarnehager, aktivitetsbarnehager, og på Vestlandet er det noen maritime barnehager der barna lærer mye om båtlivet, sier Schjelderup.

Han oppfordrer foreldrene til å tenke seg om.

– Foreldre bør bruke litt tid og se på hvilke tilbud som finnes der ute, og hva som passer best for dem. Geografisk tilhørighet, sosial tilhørighet og hvilken skole barna skal gå på, kan også spille en rolle i valget. Flere og flere barnehager satser på friluftsliv, det er den store trenden nå som Norge er først på i verden, og som svensker og dansker nå adopterer.

Enkelt å søke

Er selve søknaden en komplisert prosess?

– Nei, det er enkelt å søke. Veldig mange kommuner tilbyr elektroniske søknadsskjemaer på nett. Men det er viktig å holde fristen, sier Schjelderup.

Men får alle plass da?

– Litt avhengig av årskull så er det nå ganske bra barnehagedekning, men det er ingen tvil om at Oslo er en særskilt kommune hvor det hele tiden må jobbes for å få nye barnehageplasser i gang. I Bergen er det også press på barnehageplasser, og regjeringen har en kjempeutfordring dersom de vil at lovfestet rett til barnehageplass også skal gjelde barn som er født etter 1. september.

Enkelte studieretninger

For ordens skyld kan vi minne om at enkelte studieretninger også har søknadsfrist 1. mars. Den ordinære søknadsfristen til Samordna opptak er 15. april. Det er imidlertid noen grupper som må søke nå:

Søknadsfristen gjelder for søkere til Politihøgskolen, luftfartsfag ved Universitetet i Tromsø, søkere med dokumenterte grunner for tidlig opptak eller særskilt vurdering, søkere med IB eller videregående utdanning fra land utenfor Norden og søkere som ber om realkompetansevurdering, ifølge Samordnaopptak.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer