Friskmeldt fra transfett

Livsfarlig eller ubetydelig? - Transfett er ikke lenger noe problem i kostholdet vårt, mener norsk ernæringsekspert.

- Nå finner du ikke lenger transfett i våre produkter. Det er gjennomgangstonen hos norske matvareprodusenter som de siste årene har kvittet seg med det helsefarlige fettet i sine matvarer.

- Vi har nå fjernet transfett i samtlige av våre produkter. Alt fettet vi nå bruker er enten uherdet eller fullherdet, sier Kristoffer Suner ved kjeksprodusenten Sætre til Mozon.

Han forteller at utfasingen av transfettet begynte da forbrukere ble oppmerksomme på helsefarene ved fettet. I likhet med flere andre matvareprodusenter bestemte de seg for å fjerne transfett fra sine varer, før det ble nødvendig med et lovforbud.

Danske myndigheter har valgt å forby matvarer som inneholder over 2 prosent transfett, mens norske politikere ennå ikke har bestemt seg for noe forbud mot slike varer.

Ingen trussel
- Uffda, skal det handle om transfett nå igjen, er reaksjonen fra Jan Ivar Pedersen ved Avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Den nylig pensjonerte professoren publiserte for noen måneder siden sin rapport "Transfettsyrer i norsk kosthold" i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Artikkelen som er skrevet sammen med kolleger fra Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet, konkluderer med at transfett ikke lenger er noen trussel mot den norske folkehelsa.

- Det totale innholdet av transfettsyrer i norsk kosthold er nå nede på et så lavt nivå at det ikke lenger representerer noe problem. Og det er bare tullete om vi nå skulle komme med nye lover mot innhold av transfett.

- Det er jo meningsløst at man på død og liv skal lage et problem ut av noe som nå er blitt helt bagatellmessig. Transfett er fortsatt helseskadelig, men med de nivåene vi snakker om i dag, utgjør vanlig mettet fett en mye større helsefare totalt sett. Og med tanke på at vi i dag har lavere forekomst av alvorlige hjerte- og karsykdommer enn i middelhavslandene, er vi absolutt på rett kurs, mener Pedersen.

Svært helsefarlig
Transfett finnes naturlig i kjøtt og meieriprodukter, men forskerne har de siste årene vært mest opptatt av industrielt fremstilte varianter. Siden fettet er billig å produsere og har lang holdbarhet, har det vært en populær løsning i mange slags ferdigvarer som kjeks, søtsaker og bakevarer.

Ulempen er at fettsyrene har en spesielt farlig effekt på kroppen, og kan blant annet føre til farlige hjerte- og karsykdommer.

Derfor er det ennå for tidlig å avblåse transfett-faren fullstendig. Det mener i alle fall ernæringsfysiolog Hanna Hånes som oppfordrer alle til å se nærmere på innholdsdeklarasjonene til maten vi spiser.

- Det er mye mulig at transfett ikke lenger regnes som et stort problem for folkehelsa. Men den vurderingen er jo tatt i forhold til gjennomsnittlige tall for hva slags mat vi spiser.

- Problemet er at gjennomsnittsnordmannen ikke eksisterer. Noen mennesker spiser fortsatt mye av slike matvarer som inneholder transfett. Leger og forskere kan og skal fokusere på de store linjene, men fortsatt er det slik at vi som enkeltpersoner må ta ansvar for hva vi putter i munnen, sier Hånes til Mozon.

Les også: Nøttepålegg med farlig fett

 

Mozon.no, 05.06.2006