Friskmelder norsk kjøttdeig

Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), ifølge Mattilsynet.

LITE E.COLI: Mattilsynet har funnet minimalt med E.coli-bakterier i norsk kjøtt- og karbonadedeig. Foto: NTB Scanpix
LITE E.COLI: Mattilsynet har funnet minimalt med E.coli-bakterier i norsk kjøtt- og karbonadedeig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet.

Økning i E.coli

Bakgrunnen for Mattilsynets kartlegging er ifølge en pressemelding at det i de senere årene har vært en økning i antall rapporterte tilfeller av STEC hos mennesker i Norge.

I 2018 ble det rapportert 494 tilfeller, men mange av disse ble smittet i utlandet og av andre matvarer enn storfekjøtt. Drøvtyggere som storfe og sau regnes som den viktigste kilden til STEC.

Dette er noe av bakgrunnen for at Mattilsynet har valgt å analysere forekomsten av E.coli-bakterier i produkter av storfekjøtt. De har samlet inn produkter i butikk, som sikret et tilfeldig utvalg fra hele landet gjennom et helt år. Veterinærinstituttet analyserte prøvene i 2018.

Også på svenskegrensa ble det tidligere i år funnet E.coli i kjøttdeigen.

Kun to av 308 med smitte

- Veterinærinstituttet fant STEC i bare to av 308 prøver, så dette er gode resultater, Noen STEC kan gjøre deg alvorlig syk. Det er derfor fremdeles viktig å gjennomsteke kjøtt- og karbonadedeig av storfe godt selv om forekomsten var lav, særlig for barn og personer med nedsatt immunforsvar, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Når det gjelder matvarer som Mattilsynet har advart om med tanke på E.coli-smitte, er det blant annet frosne bær fra utlandet, som de anbefaler at du koker. Se mer i videoen under.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Det siste året har det som kjent også vært tilfeller av E.coli-smitte i norsk drikkevann.

Mattilsynets generelle råd for å unngå å bli syk av maten:

  • Ikke smak på rått kjøtt eller rå farseproduker.
  • All farsemat (hamburgere, kjøttkaker og lignende) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter (hele stykker kjøtt) bør være godt stekt på overflaten.
  • Hold rå kjøttprodukter atskilt fra mat som ikke skal varmebehandles.
  • Vask skjærefjøl, kniver og andre redskaper som har blitt brukt til å behandle rå kjøttvarer før utstyret brukes til å tilberede andre matvarer.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt.
  • Oppbevar kjølevarer i kjøleskapet (sjekk at temperaturen i kjøleskapet er ca. 4 grader).
  • Vask hendene etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!