Frisk start etter ferien

Er jobben bare kjip og trist etter en lang og deilig ferie? Slik får du tilbake arbeidsgleden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere uker med sene kvelder og late morgener, grilling og strandliv burde man komme frisk og sprudlende tilbake på jobb, full av oppspart energi.

Isteden opplever du at øyelokkene er ekstra tunge, hjernen går på lavgir og du husker ikke engang passordet til datamaskinen.

Da er det bare å ta seg selv i nakken, mener Morten Brandt i Euro Business School.

Lur til deg energi
- Hvis man gir seg hen til en tilstand hvor alt er trist og kjedelig, går det mye lengre tid før man kommer i gang. Det er viktig å fylle den første dagen med arbeidsoppgaver og rett og slett gi seg selv en pangstart, oppfordrer Brandt.

Kanskje føler du at energinivået er så labert at det ikke finnes nok krutt til noen pangstart. Da kan du lure kroppen og hodet ved å oppføre seg som den tilstanden du ønsker å være i, mener den anerkjente foredragsholderen.

- Setter du deg bakover i stolen og oppfører deg som om du er så sliten som du føler deg, blir ingenting bedre. Ønsker du energi, må du velge et kroppsspråk som er energisk!

Her får du 12 gode tips om hvordan du kan få energien tilbake:

Smil til verden...
Tankens kraft er veldig sterk, påpeker Johnny Fløyli i Motivatoren. Hvis alt er trist og leit, skal du tillate deg selv å dagdrømme litt. Bruk 15-20 minutter på å hente fram positive minner og tenke på små, hyggelige ting som skal skje i framtida.

- Ved å foreta en positiv mental reise, stimulerer man produksjon av hormoner som skaper gode følelser. Når man er ferdig med reisen, blir det lettere å gå tilbake til arbeidsoppgavene, sier Fløyli.

Du skal heller ikke le av det gamle ordtaket ”Smil til verden og verden smiler tilbake”. Når du bruker ansiktsmusklene, virker det positivt på hele systemet, mener han.

- Unngå energitappende situasjoner og søk heller til mennesker som får fram smilet. Prøv å finne glimtet i øyet, selv om det kan være vanskelig. Finn noen å mimre med og fortell hverandre gode historier, oppfordrer Fløyli.

Unngå klagekoret
Et kollektivt ”Uff, så trist vi har det på jobb og sjefen er vanskelig” kan være drepen for enhver arbeidsglede. Hvis du ikke er enig, trenger du ikke slutte seg til klagekoret, mener Inger M. Pedersen i konsulentselskapet TeamWork OU.

- Mange gleder seg faktisk til å komme tilbake på jobb etter ferien. Da gjelder det ikke å la seg rive med av en negativ stemning og heller våge å si at ”Vet du hva, i dag er jeg engasjert! Dette skal bli gøy!”

Les også: Vi sjekker på jobben

Først publisert: 02.01.2007
Sist redigert: 23.07.2007