Frisk med Stand Up

Flere studier viser at humor og latter er sunt for oss. ¹ Vi tror på humor, sier komikerne.

Publisert
Sist oppdatert

En ny, norsk studie viser at personer med sans for humor lever lengre enn andre.

Les hele saken her: Lever lenger med latter.

Tidligere studier har vist at latter er bra for hjertetogat positive personer er mindre utsatt for forkjølelser. Latteren er også så viktig at den har fått en internasjonal dag.

Stand Up med salmonella
Og dersom vi skal tro på forskerne, bør komikerne være vår sunneste yrkesgruppe. Men er det slik?

- Fysisk tror jeg vi er som alle andre, rent bortsett fra at de fleste av oss går på scenen selv om vi har 40 i feber eller influensa fra helvete. Jeg har aldri sykemeldt meg før et show. Jeg har blant annet stått på scenen med salmonella, sier Stand Up-komiker Christer Torjussen, også kjent fra TV 2-serien "Skal vi danse".

Enkelte kan imidlertid tro at komikere er mentalt sykere enn resten av befolkningen:

- Jeg våger å påstå at vi har en koblingsfeil alle sammen, som frivillig står på scenen og prøver å få folk til å le kveld etter kveld, sier han.

Forlenger liv
Torjussen har selv opplevd hvor mye glede man kan gi med humor:

- En gang hadde jeg en opptreden for en bedrift som skulle legges ned noen måneder etter at jeg underholdt dem. Jeg fikk en fin tilbakemelding: At jeg fikk dem til å glemme alt som var trist og håpløst en halvtimes tid. Da føler man i alle fall at man har forlenget livet litt, forteller han.

Han tror det kan stemme at latter er sunt for kroppen.

- Jeg tror det har noe med det store og det hele å gjøre. Hvis man har et liv hvor man sjelden morer seg og har en generell negativ og depressiv innstilling til alt, tror jeg man blir lettere syk og gir opp fortere. Med mye latter og tøys i hverdagen føler man seg bedre, og ser kanskje lettere på ting. Jeg tror det er så enkelt som det, sier Torjussen.

Blir aldri syk
Stand Up-komiker Gustav Nilsen er ikke i tvil om at latter er bra for oss:

- Jeg er helt sikker! Godt humør og latter er kjempesunt, sier han.

Selv har han aldri avlyst et show på grunn av sykdom.

- Selv om jeg jobber veldig mye i perioder, mye mer enn folk sikkert skulle tro at vi gjør, så blir jeg ikke syk, sier han.

Nilsen er kjent for sine parodier, og det har derfor mye å si hvis han blir tett i nesen.

- Da høres alle folka jeg parodierer syke ut. Men det har nesten aldri skjedd, forteller han.

Syk i julen
I fjor hadde han en sentral rolle i "Det folk vil ha" på Det Norske Teateret. Han innser at det ville blitt kritisk om han skulle bli syk i denne perioden. Men det gikk greit - bortsett fra en gang hvor han og Are Kalvø lekeslåss på scenen.

- Det utviklet seg underveis, og etter hvert ble vi ganske fysiske. En kveld hoppa Are oppå meg slik at jeg nok fikk en brist i ribbeinet. Det merket jeg godt en uke eller to etterpå, sier Nilsen, og påpeker at han trolig er den eneste Kalvø noen gang har skadet.

Men når ferien kommer, hender det også at komikerne blir pjuske:

- Jeg har blitt litt småuggen en dag eller to når jeg har hatt juleferie, sier Nilsen.

 

Mozon.no, 14.12.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer