Frisk eller syk?

Kreft, HIV og sterilitet er blant sykdommene vi frykter mest. Men hvor stor er risikoen for at akkurat du skal bli syk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Media bombarderer oss daglig med sykdommer av alle mulige slag. Mens noen klarer å lese om dette, ta til seg nye lærdom for så å legge det til side igjen, blir andre engstelige og tror selv at de har fått både kreft og HIV.

Men hvor stor er risikoen for at du selv skal bli rammet av en slik sykdom? Her er hypokonderens guide til farlige sykdommer:

HIV
I Storbritannia har antall HIV-positive hatt en drastisk økning de siste 15 årene, med omkring 3000 nye diagnoser hvert år. Av totalt 58,000 HIV-positive er omkring 45 prosent homoseksuelle. Rundt 4000 tilfeller tilbakeføres til sprøytebruk av narkotika. I følge HIV Norge ble det i 2005 diagnostisert 219 nye HIV-smittede i Norge, 122 menn og 97 kvinner. Totalt er det nå diagnostisert 3 263 HIV-positive i Norge.

Etter at medikamentet Highly Active AntiRetroviral Therapy ble tilgjengelig, har antall HIV-positive som har utviklet Aids gått ned. Men slike piller kan også gi ubehagelige bivirkninger dersom medikamentet ikke taes regelmessig. Likevel, for de fleste i den vestlige verdenen, finnes det nå flere alternativer som gjør at mennesker med sykdommen lever lenge og føler seg bra.

Risikofaktor
Risikoen for å bli smittet er forholdsvis lav, men den skal likevel ikke ignoreres helt. Så lenge man er forsiktig bør man klare å unngå å få sykdommen, med mindre man er født med den.

De fleste nordmenn gir som oftest blaffen i å bruke kondom ved sex med ny partner. En undersøkelse gjort av kondomprodusenten Durex viser at nordmenn er på verdenstoppen i sex uten kondom. Hele 3 av 4 nordmenn har hoppet i køya med en partner uten å bruke beskyttelse.

Dette øker risikoen for seksuelt overførbare sykdommer, som klamydia, kjønnsvorter og herpes.

Så bruk kondom og sørg for en ordentlig undersøkelse, både av deg selv og partneren din, i begynnelsen av et nytt forhold.

 

Brystkreft
Blant kreft hos kvinner er brystkreft den kreftformen flest kvinner dør av. Hvert år får omlag 2700 kvinner her i landet diagnosen brystkreft. I dag er det store sjanser for å overleve denne kreftsykdommen.

- 40 år gamle kvinner har en 1/200 risiko for å utvikle brystkreft, men det er et flertall av unge kvinner som bruker hjelpetelefonen. Men de viser seg å ha helt normale symptomer, sier Jackie Harris ved Breast Cancer Care. Hun er bekymret for at media henvender seg til gal målgruppe.

Risikofaktor
Desto yngre du er, desto mindre er sjansen for å få brystkreft. Og risikoen for å dø av brystkreft blir stadig mindre. Og utsiktene er bedre jo tidligere diagnosen stilles.

Kontakt lege dersom du finner en klump eller en fortykkelse i brystet eller under armhulen, ser at formen eller størrelsen på et bryst eller en brystvorte endres eller det utsondres blodaktig væske ut av brystvorten. Vær også oppmerksom dersom det er forskjellig størrelse på brystene.

Prostatakreft
Etter at prostatakreft har fått mer og mer oppmerksomhet i media, er dette noe som bekymrer flere menn. Dette gjelder særlig symptomfrie menn i voksen alder som ber om å få PSA-test, som kan påvise prostatakreft.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn. Årlig rammes rundt 3300 av denne sykdommen, ifølge Kreftforeningen. Færre og færre dør av sykdommen.

Risikofaktor
I Storbritannia har en av tre menn over 50 år, og en av to over 80 år, kreftceller i prostata. Likevel vil bare en av 25 dø av sykdommen, de fleste i sen alder.

Den britiske prostataforeningen anbefaler ikke å ta PSA-test uten å ha symptomer. Forskning ved Royal Hospital i London viser at kreften oppdages tidsnok ved å ta en blodprøve hver tredje måned og biopsi hvert andre år.

Fugleinfluensa
Hvem er det som ikke har bekymret seg over et mulig utbrudd av fugleinfluensa? Salg av kylling har gått ned 80 prosent enkelte steder i Europa. WHO har utpekt Tamiflu som ett av de beste midlene mot fugleinfluensa. Tamiflu kurerer ikke sykdommen, men kan ifølge fagfolk redusere både symptomene og spredningen.

Fugleinfluensaviruset H5N1 er av den farlige typen som muterer og danner nye varianter. Den dagen den rammer mennesker vil dødelighetsprosenten være høy. Samtidig spår forskere at det er på høy tid med en fuglepandemi.

Risikofaktor
Høyst usikkert, og forskere er usikre på om en fugleinfluensa vil være farligst for unge eller eldre. Vil du unngå fugleinfluensa bør du gjøre som du pleier for å ikke bli smittet av vanlig influensa: vask hender og unngå at folk nyser og hoster på deg ute.

I laboratorieforsøk viser det seg at hyllebærekstraktet Sambucol er svært effektivt i kampen mot fugleinfluensa.

Ufruktbarhet
Ifølge Independent har en av seks par problemer med å få barn. Men forskere spår at innen ti år vil en av tre par ha samme problemer, på grunn av dårlig sædkvalitet, overvekt og at flere og flere kvinner venter lenger med å få barn. Den største forandringen gjelder imidlertid kvinners forventinger, særlig hos kvinner som akkurat har sluttet å ta P-pille. De forventer å få barn med en gang, men slik er det ikke alltid...

Risikofaktor
I Storbritannia prøver en av tjue par å bli gravide med IVF-metoden. Forskere tror at færre trenger denne hjelpen til å bli gravide, så lenge de er villige til å vente.

Kontakt et sykehus eller fertilitetsklinikk. Og husk at kropp og sjel også spiller en rolle når du prøver å bli gravid. Fokuser på å ha en sunn livsstil.

Dette bør du bekymre deg over:

Depresjon:
En av seks nordmenn lider av en form for depresjon. Og verst går det utover kvinnene, som har dobbelt så stor risiko for å bli deprimerte, særlig etter å ha fått barn. Husk at venninnene kan være ditt beste våpen mot depresjon.

Hjertesykdom:
2 til 3 prosent av befolkningen i den vestlige verdenen har diagnostisert hjertesvikt. I Norge utgjør dette over 100 000 pasienter. For å unngå hjertesvikt er ekspertenes råd å opprettholde en sunn livsstil ved å spise sunt, trene, stumpe røyken, drikke mindre alkohol og unngå overvekt.

Diabetes:
Rundt 200 000 nordmenn har diabetes. Dette øker risikoen for høyt blodtrykk, slag, nerveskade, hjertesykdom og nyreproblemer. De vanligste symptomene er økt tørste, hyppige toalettbesøk, trøtthet og kjønnsorganer som klør.

 

Mozon.no, 01.09.2006