Frisk av mugg og sopp

Er du lei av forkjølelse og urinveisinfeksjoner? Da kan betaglukaner være redningen.

Tilskudd av betaglukaner skal gjøre oss friskere. Det er i alle fall påstanden til noen av verdens ledende forskere på området.

- Dette er dårlig nytt for nordmenn som liker å ta seg en sykedag, smiler Allen F. Porter, visepresident ved salg- og markedsføringsavdelingen i Biothera, et firma som utvikler produkter som bedrer immunforsvaret.

Har du allerede blitt syk? Les hvordan du tar knekken på forkjølelsen:

Hva er betaglukaner?
Betaglukaner fins i celleveggen til mugg- og gjærsopper. De forsterker immunforsvaret vårt, slik at kroppen kan bekjempe alt fra infeksjoner og forkjølelse til kreft.

Når kroppen blir angrepet av en bakterie, binder naturlige antistoffer seg til bakterien. Dette aktiverer komplementer, proteiner i blodet, som tiltrekker seg en nøytrofil. Nøytrofilen dreper bakterien.

Denne prosessen vil finne sted uten betaglukaner. Men med tilskudd av disse, vil betaglukanene aktivere nøytrofilen tidligere enn ellers, noe som fører til bakteriene fjernes raskere. Hvis du har tilstrekkelig med betaglukaner i kroppen, kan den raske prosessen forhindre at du i det hele tatt blir syk.

Mindre sykefravær
Selv om regjeringen for tiden er opptatt av å få sykefraværet ned, er de ikke oppdaterte nok på hva forskningen har å by på, mener farmakologenPaul Clayton.

- Folk blir mer og mer bevisste på gevinsten av betaglukan. Men vet regjeringer og helsedepartementer om dette? Nei, de er trege. Dette gjelder spesielt i Norge, sier Clayton.

Allen F. Porter sier at noen amerikanske arbeidsgivere gir sine ansatte gratis tilskudd av betaglukaner. Dette fører til færre sykedager. Han har også selv følt dette på kroppen.

- Jeg har tatt betaglukan i 3,5 år, og har ikke hatt noe sykefravær etter dette. Jeg har hatt symptomer på forkjølelse, men de har forsvunnet i løpet av et par dager, sier han.

Trygt
Siden det er mange produkter som kaller seg betaglukan, foretrekker Biothera å kalle det WGP 3-6, som er den mest veldokumenterte betaglukanen.

Donald J. Cox, visepresident ved forskning, utvikling og forretningsutvikling i Biothera forteller at det er gjort mye forskning på området.

- Alle studier viser at dette er trygt. Studier har blant annet vist nedgang i sykehusinfeksjoner, sier han.

Dette må sykehusene få vite. Det jobbes derfor med å gi informasjon, og tidligere denne uken ekspertene avtale med Ullevål Sykehus for å fortelle dem om studiene.

Lys fremtid
Tilskudd av betaglukan, Fluflex, selges i dag kun over internett i Norge, men det vil komme på apotek og i helsekost i løpet av 2007.

Forskningen på betaglukan vil fortsette også i fremtiden.

- Fremtiden har aldri vært lysere. Folk blir stadig mer interesserte, og vi oppdager nye ting hver dag, sier Porter.

Litt forkjølelse er imidlertid ikke bare dumt. Forkjølelse kan nemlig være sunt.

 

Mozon.no, 09.11.2006