Fri flyt av våpen blant barn

Har du en nysgjerrig trettenåring, som henger med i trender, må du være på vakt. Useriøse butikker selger våpen til barn for lommepengesummer.

Inga Holst vurderer sterkt å gå til politianmeldelse av butikken i Oslo som solgte en såkalt "soft gun" til hennes tolvårige sønn denne uken - for en tier.

Inga Holsts sønn på 12 år fikk kjøpt skytevåpen over disk.
Foto: Per Ervland
Inga Holsts sønn på 12 år fikk kjøpt skytevåpen over disk.
Foto: Per Ervland Vis mer


- Jeg ble rasende da jeg fikk vite om innkjøpet. Spesielt sint ble jeg på butikken som har latt min sønn få lov til å kjøpe våpen, sier Holst. Hun forteller at innkjøp av soft guns er på mote blant barn, og at barna trolig har god kjennskap til hvilke butikker som selger dem til mindreårige - stikk i strid med norsk lov.

Ingen tvil - anmeld!

- Hadde det vært min unge, hadde jeg ikke tvilt. Jeg hadde sporenstreks anmeldt butikken, sier seniorrådgiver Bjørn Arne Helland i politidirektoratet, som forteller at årsaken til at soft guns er forbudt omsatt til barn under 18 år, er at de kan gjør stor skade på nært hold - blant annet på øyne og ansikt.

- Disse våpnene skyter ut plastkuler, og er ikke er direkte livsfarlige. Likevel vil det svi og forårsake smerter å bli truffet av en kule. Særlig kan synet bli alvorlig skadd hvis man blir truffet i øynene av et prosjektil fra våpenet. Våpenet er å betrakte som et luft og fjærvåpen jf. våpenforskriften § 2-15 første ledd. Salg av slike våpen forutsetter særskilt bevilling fra politiet. Dette er nærmere regulert i våpenforskriften § 10-3, forteller Helland.

Omfattende uvettig bruk

Ifølge Helland, var omfattende uvettig bruk av våpenet blant mindreårige bakgrunnen for at forbudet i våpenforskriften ble innført.

- Vi har ingen statistikk over den ulovlige omsetningen av disse våpnene, men mange tilbakemeldinger fra publikum om hendelser som dette, tyder på at det foregår en del ulovlig omsetning av disse våpnene, blant annet fra gatestands, forteller Helland.

Det uheldige våpeninnkjøpet er nå inndratt av skolen til Holsts sønn. Dette er også i tråd med skolens plikter, i følge Helland.

- Ingen har lov til å bære en soft gun på offentlig sted uten aktverdig grunn , i følge våpenloven § 27, tredje ledd . Et barn vil bli frattatt våpenet, og foreldrene vil bli varslet. Skulle foreldre være kjent med at barnet har en soft gun i sin besittelse, kan de også risikere sanksjoner, forteller han.

Fri flyt av våpen blant barn


Foreldre kjøper

At det er ulovlig for barn å besitte en soft gun har ikke stanset enkelte foreldre fra å kjøpe dem til sine unge håpefulle. Dette har skremt seriøse utsalgssteder i den grad at de har gitt fra seg hele omsetningen.

- Vi begynte å selge soft guns i 2005, men valgte å slutte etter noen måneder. Erfaringene våre var at foreldre kjøper dem til sine barn, forteller daglig leder Pål Havnevik hos Megazone Paintball i Oslo.

- Man kan jo ikke nekte en voksen å kjøpe disse våpnene, men man lukter jo lunta når man overhører telefonsamtaler. Situasjonen ble rett og slett for ubehagelig, og vi fører ikke disse produktene lenger, forteller Havnevik, som understreker at lek med soft guns blant voksne kan være en morsom adrenalinsport.

- Det kan godt være at attenårs grense er for strengt i forhold til soft guns, ettersom det på ingen måte likner for eksempel en hagle, som er underlagt den samme aldersgrensen. Men det er nå en gang slik loven er. Ansvaret for å overholde lovverket ligger på de voksne, mener Havnevik.