Fremtiden er her

Visa og Sparebank 1 tester ut kontaktløs korthandel.

Dette symbolet er allerede godt kjent i flere europeiske land. - Det er et eget marked for kontaktløs betaling også i Norge, tror prosjektleder i Sparebank1-alliansen. Foto: Visa Europe
Dette symbolet er allerede godt kjent i flere europeiske land. - Det er et eget marked for kontaktløs betaling også i Norge, tror prosjektleder i Sparebank1-alliansen. Foto: Visa Europe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du av dem som liker at ting skjer raskt og effektivt, kan du være i målgruppen for Visas nye betalingsløsning PayWave.

- I dag taster du en PIN-kode uansett om du handler noe til 50.000 kroner eller en tyggis på Narvesen. Det går an å hjelpe butikkene og publikum med raskere og bedre betalingsløsninger, sier Øystein Lysvik i Sparebank 1 til DinSide.

Han er leder for et pilotprosjekt om implementering av Visa PayWave, en kontaktløs betalingsløsning som er over på under et halvt sekund etter at betjeningen har slått inn varen. Du bare sveiper kortet, og så har du betalt. (Se video lengre ned i saken.)

Betalingsløsningen er først og fremst tenkt for transaksjoner der det er snakk om små beløp.

Derfor skal du sjekke kontoutskriften din!

Kan komme allerede i år

Lysvik er forsiktig med å love noen dato for lanseringen, men den opprinnelige planen var å være i gang allerede mot slutten av 2010.

- Vi har tro på at det finnes et marked også i Norge for nye måter å betale med kort på. Med kontaktløs betaling trenger du ikke taste PIN, du trenger ikke å vente på terminalen, og vi tror dette er en ideell betalingsform for småkjøp og på steder man vil unngå køsituasjoner.

Se PayWave demonstrert:


PayWave er tenkt som mulig betalingsmåte for kollektivtransport.  Foto: Visa Europe
PayWave er tenkt som mulig betalingsmåte for kollektivtransport. Foto: Visa Europe Vis mer


Lettere å betale bussen?

Lysvik innrømmer at de ser for seg å ta noen nye posisjoner med innføringen av kontaktløs betaling.

- Det kan være aktuelt å se på kollektivtransport og billettering. I dag bruker kollektivselskapene som regel egne betalingssystemer, men banker er gode på betaling og kortutstedelse, og vi mener at med en kontaktløs teknologi så kan vi være bidragsyter på flere arenaer enn vi er i dag, sier han.

Lysvik trekker også frem andre eksempler, som fotballarenaer der alle skal kjøpe pølse og brus i en pause på 15 minutter. Da kan det være aktuelt med betalingsløsninger som går kjapt.

- Vi ser også for oss at kontaktløs betaling kan være aktuelt for ulike typer events der det ikke bare er behov for betaling, men også for noe som er litt kult.

Innføringen av PayVawe kan bety slutten på "lesefeil" i parkeringsautomaten. Foto: Visa Europe
Innføringen av PayVawe kan bety slutten på "lesefeil" i parkeringsautomaten. Foto: Visa Europe Vis mer


Først til Sparebank 1-kundene

Siden Sparebank 1 Midt-Norge er pilotbank for prosjektet vil det være denne bankens kunder som først kan få prøve kontaktløs betaling. Både bedriftskunder og en del personkunder vil være i målgruppen for testing og bruk av PayWave. Aller først vil sparebanken teste funksjonaliteten for sine ansatte i kantinen i det nye bankbygget som snart skal åpne.

Men selv om Norge ligger langt fremme når det gjelder kortbruk, er det Storbritannia som leder an når det kommer til PayWave. Denne lenken leder deg til et kart over alle Londons kontaktløse betalingsterminaler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!