<strong>MISBRUKT:</strong> René Svendsen er sjefredaktør i Fredriksstad Blad. Til venstre ser du kundeavisa til Expert, til høyre den ekte avisa som fikk både navn og logo misbrukt i reklamekampanjen. Foto: Thomas H. Arntsen / Fredriksstad Blad
MISBRUKT: René Svendsen er sjefredaktør i Fredriksstad Blad. Til venstre ser du kundeavisa til Expert, til høyre den ekte avisa som fikk både navn og logo misbrukt i reklamekampanjen. Foto: Thomas H. Arntsen / Fredriksstad Blad Vis mer

Expert kopierte Fredriksstad Blad for reklameavis

- Frekt og klønete

Da Expert skulle åpne ny butikk i Fredrikstad, valgte de å kopiere lokalavisa. Det endte dårlig.

Publisert
Sist oppdatert

«ÅPNINGSKAOS» var overskriften på en avisforside som havna i postkasser i Fredrikstad-området denne uka.

Logoen på avisa var prikk lik Fredriksstad Blad sin, med én forskjell: Det stod Frekstad Blad.

Og det var slettes ingen kjent og kjær lokalavis som meldte om det påståtte åpningskaoset. Avisa var i realiteten en kundeavis fra Expert, som skulle åpne ny butikk i byen.

- Jeg synes dette er både frekt og klønete, sier sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad til Dinside.

«Dårlig stunt»

- Frekt fordi de tukler med en 137 år gammel logo og varemerke. Og klønete fordi de bruker begrepet «Frekstad», noe ingen andre enn utenbysfolk sier når de tror de uttaler bynavnet på dialekt, fortsetter redaktøren.

- Tok Expert kontakt med dere før de kopierte logoen og navnet deres?

- Nei, ingen tok kontakt, og det burde de absolutt ha gjort. Expert er en profesjonell markedsfører, og her burde varsellampene lyst opp hele elektrobutikken, svarer Svendsen.

- Hva slags reaksjoner har dere fått fra leserne?

- De aller fleste synes dette er et dårlig stunt, slik vi opplever det.

Lot seg lure

Varemerkeloven sier blant annet at «...ingen uten samtykke (...) kan bruke: tegn som er identisk med eller ligner varemerket (...)».

Markedsføringsloven sier blant annet at reklame er villedende, og dermed ulovlig, om «...markedsføring av en ytelse (...) forårsaker forveksling med en konkurrents ytelse eller varemerke».

<strong>SVÆRT LIKT:</strong> Som du ser har Expert bokstavelig talt kopiert logoen, og fjernet noen bokstaver. Foto: Thomas H. Arntsen / Fredriksstad Blad
SVÆRT LIKT: Som du ser har Expert bokstavelig talt kopiert logoen, og fjernet noen bokstaver. Foto: Thomas H. Arntsen / Fredriksstad Blad Vis mer

En kvinne på Facebook skriver: «Jeg pleier å hive det meste av reklame (...) Tok vare på denne utgaven da jeg i forbifarten trodde det var noe fint å lese om byen vår».

Skjult reklame er forbudt etter norsk lov. Og uten at Forbrukerombudet har vurdert denne konkrete saken, ser de at den kan være problematisk.

- Dersom en reklameavis etterlikner en reell avis, høres ikke det ut som et godt grep for å følge loven, sier juridisk seniorrådgiver Helge Blyberg i Forbrukerombudet til Dinside, som vil vurdere å se nærmere på saken.

Expert beklager

Det har ikke lyktes Dinside i å få en kommentar fra Expert-sjef Anders Nilsen. Men under et offentlig Facebook-innlegg skriver han blant annet:

«Vår hensikt var å skape en leken vri på den ellers så monotone åpningsavisen. Hensikten var alltid å skape et smil om munnen når man så måten vi hadde løst vårt ønske om ekstra oppmerksomhet på. Jeg beklager at noen har tatt dette negativt og for dere kan jeg bare beklage.»

Fredriksstad Blad har også snakket med Nilsen, og fått den beklagelsen han hadde håpet på.

- Jeg tror intensjonene har vært gode, tross alt. Expert-sjefen er selv Fredrikstad-gutt, og er glad i byen. Dessverre har det blitt dobbelt mageplask denne gangen, noe jeg antar de tar med seg videre som læring, sier redaktør Svendsen til Dinside.

LES OGSÅ:
Vant over Expert da skjermen på Sony-mobilen plutselig knuste
Experts prisrobot betyr ikke at Expert alltid er billigst
Dokument avslørte hvordan Expert solgte sin trygghetsforsikring


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer