Frekkhetens nådegave

Kommentar: Etter flere kritiske DinSide-artikler om Bidit, har selskapet tatt en spansk en.

Har du sett denne Bidit-annonsen? Ikke tro på den. Foto: Skjermdump fra Bidit-annonsen
Har du sett denne Bidit-annonsen? Ikke tro på den. Foto: Skjermdump fra Bidit-annonsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Økonomi har i en rekke artikler satt fokus på de nye øresauksjonene, der forbrukerne tilsynelatende kan gjøre et kupp på utvalgte produkter. Og ja; vi sier tilsynelatende.

For selv om det alltid fins en eller annen heldig person som har klart å få det vinnende budet til en lav pris, er det desto flere som opplever at øresbudene blir en dyr opplevelse.

Dette fokuset har nok ikke Bidit satt pris på, og i går kom de med et mottrekk vi ikke kan la stå ubesvart.

Klipp og lim

I går gjorde nemlig flere lesere oss oppmerksomme på Bidit-annonsen du ser i bildet øverst.

I annonsen har de ikke bare vært frekke nok til å bruke vår logo uten tillatelse. De har også prestert det kunststykket å klippe ut et sitat fra denne kritiske artikkelen, slik at det ser ut som om vi i DinSide bifaller deres tjeneste:

image: Frekkhetens nådegave


Og hvis du skulle være i tvil: Det er selvsagt ikke tilfellet.

Vårt poeng var ganske enkelt å omtale Bidits nye budrunde, hvor de tilsynelatende auksjonerer bort 10.000 kroner for småpenger - noe som i seg selv må anses uvanlig.

Ved å bare plukke ut dette sitatet hopper imidlertid Bidit glatt over resten av artikkelen, der vi blant annet beskriver hvordan Bidit har funnet en enkel og utspekulert måte å tjene gode penger på av godtroende kunder.

Du kan lese hele artikkelen ved å trykke her, eller se de siste avsnittene på nytt her:

Hvordan er det mulig?

Hvordan er det mulig for Bidit å gå i overskudd, når de auksjoner bort 10.000 kroner for småpenger? Svaret er ganske enkelt, genialt - og ganske sleipt, ifølge mange av våre lesere:

Et bud på Bidit koster mellom to og fem kroner, alt avhengig av hvor store budpakker du kjøper. Hvert bud har en verdi på bare ti øre. Forutsetter vi en pris på fem kroner per bud betyr det at Bidit går i null allerede når brukerne har lag inn bud til en verdi av 200 kroner.

Men sannsynligvis stopper ikke budrunden der. Apples iPad hadde for eksempel en gjeldende budpris på cirka 650 kroner. Forutsetter vi at samtlige bud er blitt solgt for fem kroner per stykk, betyr det at Bidit har allerede tjent inn 32.500 kroner på produktet (minus produktets verdi på mellom 3.000-5.000 kroner).

På andre produkter snakker vi betydelig høyere fortjeneste. Et Nikon-kamera, som ifølge Bidit har en veiledende pris på 3.290 kroner, har nå fått inn bud som har gitt en pris på cirka 2.030 kroner. Trekker vi fra prisen på produktet, sitter Bidit potensielt igjen med en fortjeneste på nesten 100.000 kroner.

Se også: Fem grunner til å holde seg unna

Nei, det er ikke ulovlig

DinSide begynte å skrive om såkalte øresauksjoner allerede for nesten et år siden. Bidit er bare en av mange aktører på markedet, som driver etter samme forretningsidé.

Selv om mange av våre lesere er svært skeptiske til denne typen auksjoner, er det enn så lenge ingen forbrukermyndigheter som vil stoppe dem.

- Forbrukeren vet hvor mye en skal betale for budene, den informasjonen står der, det er klart og tydelig, har seksjonssjef i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, tidligere uttalt til DinSide.

Haug sier at hvor vanskelig det er å vinne budrunden, eller hvor stor fortjeneste selskapet sitter igjen med, ikke er spesielt relevant.

- Hvor stor fortjeneste de har av auksjonen er ingenting vi kan gripe inn mot. Det er informasjonen om hvor mye man skal betale som er sentral for forbrukeren, sier Haug til DinSide.

Se også:
Fem grunnert til å holde seg unna
Hvordan er det mulig?
Ikke for godt til å være sant
Populær nettauksjon kan bli stoppet
Her selger de iPad allerede
Her kan du by på penger