Fredag den 13. betyr mindre trøbbel enn vanlig!

Stikk i strid med myten.

<b>ULYKKESDAG?</b> Fredag 13. er nok mindre farlig enn myten vil ha det til. I alle fall om vi skal tro forsikringsselskapene. Foto: COLOURBOX.COM
ULYKKESDAG? Fredag 13. er nok mindre farlig enn myten vil ha det til. I alle fall om vi skal tro forsikringsselskapene. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

I morgen er det fredag den 13. Den andre på rad, da også februar hadde sin fredag den 13. i år. Men hva så?

Ifølge gammel overtro er dette en ulykkesdag, og mennesker som har en overdreven frykt for denne dagen har faktisk en fobi kalt paraskevidekatriafobi.

Men ifølge tall fra forsikringsbransjen er det en av de tryggeste fredagene i året.

Færre ulykker den 13.

Myten om fredagen med nummeret 13. er altså sterke. Men stemmer de? Ikke ifølge forsikringsbransjen.

IKKE ULYKKESDAG: Fredag er vanligvis en bulkedag, men den 13. peker seg ikke ut i forhold til andre fredager. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE ULYKKESDAG: Fredag er vanligvis en bulkedag, men den 13. peker seg ikke ut i forhold til andre fredager. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Tallene for fredag den 13. de siste årene viser ingen mønstre som skulle tilsi at folk for eksempel kolliderer mer disse dagene, selv om det alltid er flere kollisjoner på fredager. Blant annet på grunn av utfart og helgehandel.

Dette er årets store bulkedager

- Hvis vi ser på tallene for fredag den 13. de siste årene, så finner vi store sprik fra år til år, og det finnes ikke noe mønster som skulle tilsi at folk kolliderer mer denne dagen, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge Fredrikstad Blad sier også Eger Mollestad at faren for andre uhell, tyveri og ulykker ikke er større enn vanlig på denne datoen.

Hell eller uhell? Fredag 13. juni i fjor fikk mange veistrekninger historisk høye fartsgrenser i norsk sammenheng.

Færre skader, viser enkelte tall

Dinside omtalte i 2012 tall fra forsikringsselskapet Tryg, som antydet at det faktisk var tryggere på fredag den 13. enn andre dager.

Selskapets tall viste blant annet 16 prosent færre bilskader og 2,5 prosent færre reiseskader, sammenliknet med gjennomsnittet for vanlige dager, mens det for andre skadetyper lå på det jevne.

Dette ble også støttet av DNB Skadeforsikring den gangen.

Din stemme

Frykter du fredag den 13.? (Avsluttet)
Nei, dette er bare gammeldags overtro(72%) 204
Tja, man kan jo aldri vite(14%) 39
Absolutt, jeg beveger meg helst ikke utenfor døren den dagen(9%) 26
Ja, jeg er ekstra forsiktig den datoen(5%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og Tryg og DNB er langt fra de eneste som kan vise til slike tall og gjøre denne antakelsen.

Det kan imidlertid ikke utelukkes at tallene er påvirket av at folk er mer forsiktige akkurat denne datoen.

LES OGSÅ: Glem fredag den 13. - det er en torsdag som er den virkelige ulykkesdagen

Lykkedag i Italia

Sånn i tilfelle du fortsatt skulle tro på fredag den 13. sine magiske egenskaper: Husk at andre land har helt andre dager som sine «ulykkesdager».

I spansktalende land og Hellas er det tirsdag den 13. som har fått det dårlige ryktet, mens fredag den 13. faktisk anses som en lykkedag i Italia.

Hvorfor nøyaktig fredag den 13., som kan opptre tre ganger i året, har fått et så frynsete rykte, finnes det mange teorier om.

Det kan være fordi fredag har blitt ansett som en ulykkesdag og 13 som et ulykkestall. De fleste vil vel nå mest forbinde fredag med lykke (starten på helgen). Men at den har blitt assosiert med ulykke antas å ha med Jesu' korsfestelse å gjøre.

Neste fredag den 13. er i november i år.