Framskritt mot HIV

Mange HIV-pasienter har ikke nytte av dagens behandling. Nå gir bedre medisiner dem nytt håp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Medisiner i riktig dose og i riktig kombinasjon kan forlenge levetida for HIV-pasienter med flere tiår. Men hos enkelte har viruset blitt motstandsdyktig mot nesten alle former for behandling.

Legemiddelet duranavir kan være løsningen for disse, ifølge en spansk studie som nylig ble publisert i tidsskriftet The Lancet. Overlege i infeksjon og immunologi ved Rikshospitalet Stig Frøland, er også positiv til medisinen.

- Darunavir er et viktig tilskudd i vårt behandlingsrepertoar. Allerede nå har vi åtte-ti mulige kandidater til medisinen ved sykehuset her, sier han.

HIV er en kronisk sykdom som de aller fleste må leve med resten av livet:

Tydelig effekt
Darunavir er en såkalt proteasehemmer som hindrer HIV-viruset i å reprodusere seg ved å blokkere virkningen av et enzym kalt protease.

Alle pasientene i studien gikk i utgangspunktet på en vanlig kombinasjon av ulike HIV-medisiner. Den ene gruppen fikk i tillegg darunavir i kombinasjon med en lav dose av medisinen ritonavir.

Mengden HIV-partikler ble redusert med hele 90 prosent hos seks av ti pasienter i darunavir-gruppen. Bare 15 prosent i kontrollgruppen opplevde det samme.

Antall hvite blodlegemer, som sørger for immunforsvaret, økte også langt mer hos pasienter som tok den nye medisinen.

Hvor stor er risikoen for at du blir rammet av HIV? Les mer her: Frisk eller syk:

Vil vente noen måneder
- Hvis man bruker medisinen riktig og i kombinasjon med de riktige medikamentene, kan det påvirke HIV-infeksjonen markant. Det gjelder kanskje først og fremst hos de som ikke har nytte av andre medikamenter, sier Frøland.

Han vil imidlertid helst vente noen måneder med å ta i bruk darunavir. Da kommer nemlig en helt ny type medisiner som angriper viruset på en ny måte.

- Dermed kan vi gi pasientene to helt nye medisiner samtidig. Hvis vi fortsetter med et av de gamle i kombinasjon med darunavir, risikerer vi at pasientene blir resistente også mot darunarvir, forklarer Frøland.

Usikker langtidseffekt
Steinar Madsen i Legemiddelverket synes også darunavir virker lovende. Men han mener det er enkelte svakheter ved studien.

- Studien er gjort over 48 uker, og det er litt kort tid til å se om medisinen virkelig virker. Først etter to-tre år kan man se om medisinen har en langvarig effekt, sier Madsen.

Det finnes også en rekke andre såkalte proteasehemmere på markedet, og Madsen skulle gjerne sett en sammenlignende studie av disse.

- På den måten kunne vi sammenligne og se hvem som er mest effektive av alle disse nye medisinene, mener han.

Kan du nok om HIV og aids? Ta testen her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer