Fraktkostnader: Enorme forskjeller

Nettbutikken som kan friste med den laveste produktprisen er ikke nødvendigvis billigst når det kommer til stykket. Bestill aldri varer fra nettbutikker uten først å sjekke fraktkostnadene.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tatt for oss hele 19 nettbutikker som selger elektrovarer og har undersøkt hvor mye disse forlanger for å frakte en 42 tommer stor TV hjem til deg. Og vår pristest avslører oppsiktsvekkende store prisforskjeller. Mens nettbutikken ps.no nøyer seg med bare 156 kroner, forlanger pixmania.com hele 1.446 kroner for samme tjeneste.

La oss se nærmere på et helt konkret eksempel, nemlig plasma-TV-modellen Panasonic TX-P42X10, som har en egenvekt på rundt 27 kilo. Ved første øyekast ser det ut som om Pixmania med sin utropspris på 5.389 kroner, er rimeligere enn ps.no. Hos ps koster samme produkt 5.445 kroner, altså en drøy femtilapp mer.

Fra likt til 22 prosent forskjell

Når vi legger til fraktkostnadene derimot, kommer Pixmania-prisen opp i 6.835 kroner. Grunnet sine oppsiktsvekkende lave fraktkostnader, vil du derimot slippe unna med bare 5.601 kroner hos ps.no. Oppsummert snakker vi altså om en reell prisforskjell på drøye 1.200 kroner i favør av ps.no. Bet betyr at Pixmanias sluttsum er nesten 22 prosent høyere enn ps.no-prisen.

Dyrt hos Hifi-klubben og Netshop

 Foto: PS.no
Foto: PS.no Vis mer


Pixmania.com stiller i en klasse for seg - i negativ forstand. Men også Hifi-klubben.no opererer med svært stive fraktkostnader for kunder som ønsker å kjøpe en 42-tommers plasma-TV, nærmere bestemt 799 kroner. Også Netshop.no ender opp i den negative enden av skalaen, med 695 kroner.

Ps, Komplett, Elprice, Amentio og Siba

Ps.no er altså den overlegne seierherren i vår pristest. Men også komplett.no kommer meget godt ut. Komplett nøyer seg med 205 kroner og tar dermed sølvmedaljen. Også Elprice (274 kr), Amentio (279 kr) og Siba (299 kr) opererer med snille fraktkostnader.

 NettbutikkPris
1Ps.no156
   
2Komplett.no205
3Elprice.no274
4Amentio.no279
5Siba.no299
   
6Expert.no346
7Pckiosken.no375
8Bestbuy.no399
   
9Datakjeden.no425
10Deal.no425
11Dustinhome.no499
   
12Multicom.no562
13MPX.no569
14Lefdal.com595
15Netonnet.no599
   
16Netshop.no695
   
17Hifiklubben.no799
   
18Pixmania.com1.446
   
19Elkjop.no-
   


Gjennomsnittlig må kundene ut med 496 kroner i fraktostnader for en 42-tommer. Trekker vi ut den ekstreme Pixmania-prisen, synker snittet til 441 kroner.

Ingen hjemkjøring fra Elkjøp

En av de store overraskelsene i vår pristest, er at elkjop.no ikke tilbyr hjemkjøring av sin Panasonic TX-P42C10Y, som forøvrig hadde en svært, svært konkurransedyktig pris (4.495 kr) da vi var innom. I stedet må kunden hente den kjempestore pakken på postkontoret. Hvorfor?

- Det meste tilsier at et produkt i denne størrelsesklassen skulle ha vært levert på døren. Dessverre har vi ikke klart å få til hjemkjøring fra alle våre lagre. Dette er ikke en ønsket situasjon og vi jobber med et stort prosjekt for å kunne levere alle TV-er og andre produkter på kundens dør, sier Christian Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp.

- Men det er viktig å være klar over at vi for de fleste produkters vedkommende tilbyr vår såkalte [email protected], noe som innebærer at nettkundene våre helt gebyrfritt kan hente varene sine i butikken samme dag, sier Brekke.

Du må sjekke selv

Målet med denne artikkelen er å illustrere hvor store forskjeller det er på fraktkostnader i ulike nettbutikker. Denne artikkelen er altså ikke ment som en allmenngyldig rangering av fraktkostnadene i de ulike nettbutikkene. For eksempel kan det godt hende at vi hadde fått andre resultater hvis vi sjekket et mindre og lettere produkt.

Vi har også bedt om fraktkostnader til en adresse i Oslo. Fordi enkelte nettbutikker opererer med differensierte fraktkostnader i forhold til geografi - mens andre ikke gjør det - ville rangeringen helt sikkert blitt annerledes hvis vi hadde oppgitt en leveringsadresse i Tromsø. Du slipper altså ikke unna - fraktpris bør sjekkes hver gang du handler på nettet.

Mer nettbutikk-stoff på vei

 Foto: Hifi-klubben.no
Foto: Hifi-klubben.no Vis mer


I likhet med Elkjøp, er det en rekke nettbutikker som tilbyr henting i butikk eller i såkalte hentebuer. Dette temaet kommer vi snart tilbake til i en egen artikkel. I sammenheng med vår pristest har vi også funnet ut at informasjon omkring fraktkostnader i mange nettbutikker både er utfordrende å finne og vanskelig å forstå. Også dette temaet vil vi komme tilbake til.


Les også:

  • Fraktkostnader 3: Her slipper du fraktkostnadene
  • Fraktkostnader 2: Vanskelige å finne
  • Har du rett til å åpne pakken?
  • CDon brøt Angrerettloven
  • Pixmania: Skurk eller engel?
  • Her finner du de billigste flat-TVene
  • De aller billigste PC-skjermene
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!