Fra urter til narkotika

Ny forskning viser at ungdom som bruker urter eller andre naturmidler, har mye høyere risiko for å prøve både narkotika og ulovlige steroider.

Uskyldens tid kan altså være over for helsekostprodukter som etter sigende skal bringe sunnhet og energi rett fra naturen og inn i kroppen. Det skrivet nettstedet forskning.no

Ikke at det trenger å være noe galt med produktene i seg selv. Men en studie fra University of Rochester i New York antyder at ungdom som bruker urtemidlene har mange ganger større risiko for å havne i nærkontakt med ei rekke narkotiske stoffer, inkludert heroin og kokain.

- Det er mulig at unge som er åpne for å eksperimentere med urteprodukter også kan være mer åpne for å prøve ulovlige stoffer, sier Susan Yussman, en av forskerne bak undersøkelsen.

Hun understreker imidlertid at forskningen viser en sammenheng, men ikke hvordan sakene henger sammen.

Mange bruker også urter for økt lyst.

Forskerne vet altså ikke hvorvidt bruken av urtemidler på en eller annen måte kan føre til utprøving av sterkere stoffer, eller om folk som i utgangspunktet trekkes mot narkotika også har en tendens til å bruke urter.

Høy fare for heroin og steroider

De noe oppsiktsvekkende resultatene kom fram etter en analyse av resultatene fra en spørreundersøkelse blant 2006 tenåringer i Monroe County i New York, følge forskning.no.

Til sammen svarte 28,6 prosent av ungdommene at de hadde brukt urter eller naturmidler for å føle seg bedre eller få bedre resultater innen idrett eller på skolen. Og denne gruppa av tenåringer hadde altså et generelt tettere forhold til ulovlige stoffer enn resten av de spurte.

Hadde ungdommen noen gang brukt urtemidler, var sannsynligheten 4.4 ganger høyere for at vedkommende også hadde prøvd sniffing eller stoffer som LSD, PCP eller ecstasy, konkluderte forskerne.

Risikoen for å ha forsøkt kokain var 5,9 ganger større, og sjansene for å stifte bekjentskap med heroin var 8,8 høyere. Mest påfallende var sannsynligheten for å bruke steroider. Den var 14,5 ganger høyere i gruppa som hadde brukt urtepreparater.

Må forske mer

- Disse tallene kan vise seg å være enda høyere i en undersøkelse som inkluderer ungdom som ikke møter opp på skolen jevnlig, eller som helt har falt ut. Disse tenåringene har trolig større risiko for å begynne med stoff, sier Yussman.

Men mye forskning gjenstår før man har oversikt over sammenhengen mellom helsekostmidler og stoffmissbruk. Yussman mener for eksempel at det kan være store forskjeller mellom mennesker som bruker urtemidlene.

- En tenåring som kjøper et produkt som skal forbedre idrettsprestasjonene, har et helt annet mønster for stoffbruk enn en ungdom som tar solhatt for en forkjølelse, avslutter hun.

 

Mozon.no24.03.2006