Fra kjøpestopp til pensjonssparing

Se hvordan pengene nesten firedobler seg før du skal gå av med pensjon.

Å gå forbi butikkvinduene er lettere enn du tror. Og når du ser hvor stor gevinsten kan bli, blir det til og med litt morsomt.  Foto: All Over Press
Å gå forbi butikkvinduene er lettere enn du tror. Og når du ser hvor stor gevinsten kan bli, blir det til og med litt morsomt. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje fått med deg at to av DinSides journalister har kjøpestopp i 2013. Vi regner med å spare om lag 50.000 kroner på å la bankkortet hvile dette året.

Men poenget blir jo borte om man bruker tilsvarende beløp på forbruk året etter, både med tanke på miljøet og lommeboken.

Dette klarer du også: Så enkelt sparer Irina 100.000 kroner

Spar til pensjon

For å få en langsiktig gevinst av kjøpestoppen anbefaler vi i DinSide at du benytter anledningen til å komme i gang med målrettet pensjonssparing, om du ikke har begynt allerede. Det er imidlertid mange som lar det bli med tanken. Selv om interessen for pensjon har økt betraktelig i årets første måneder, er nordmenn nemlig dårlige til å følge opp med målrettet pensjonssparing.

Spareøkonom i Nordnet, Sissel Olsvik Vammervold, har regnet på hvor stor effekten av kjøpestopp blir om man setter pengene i aksjefond. Foto: Nordnet
Spareøkonom i Nordnet, Sissel Olsvik Vammervold, har regnet på hvor stor effekten av kjøpestopp blir om man setter pengene i aksjefond. Foto: Nordnet Vis mer


Hvor stor økonomisk frihet du får som pensjonist er avhengig av hvor mye av kjøpekraften din du vil utsette til fremtiden. Mange synes nok det er vanskelig å spare samtidig som utgifter til blant annet lån og barnehage fremdeles er høye. Men det viktigste er at du kommer i gang. Klarer du 100 kroner i måneden, kan du få 100.000 ekstra den dagen du går av med pensjon.

Men hvordan skal så man forvalte sparepengene? Spareøkonomen er klar i sin tale:

– Dersom man vet at det er lenge til man skal bruke pengene, vil det lureste være å spare pengene på en måte som over tid vil gi størst mulig verdistigning. Aksjemarkedet har historisk gitt best avkastning, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom i Nordnet til DinSide.

Så mye hadde jeg. Og så mye mer fikk jeg igjen

Ved å redusere forbruket med 50.000 kroner i løpet av et år, skal man i snitt ha 4.166 kroner til overs hver måned. La oss si at du er 35 år det året du har kjøpestopp, og at du sparer 50.000 kroner i et indeksfond dette året. Når du går av med pensjon som 67-åring har dette beløpet vokst til 187.562 kroner justert for inflasjon og skatt.

Slik ser regnestykket ut:
Sparebeløp: 50.000 kroner (kjøpestopp)
Alder: 35 år
Sparehorisont: 32 år (frem til pensjonsalder 67 år)
Forventet årlig avkastning: 7,5 prosent

Etter 32 år har beløpet vokst til 505.872 kroner før skatt og inflasjon. Etter skatt er beløpet 413.341 kroner. Inflasjonsjustert blir det 187.562 kroner, altså kjøpekraften man har om 32 år, målt i dagens kroneverdi.

Les også: 400.000 mer i pensjon med noen tastetrykk

Derfor blir det så gunstig

Olsvik Vammervold forklarer hvordan beløpet kan vokse seg så mye større i løpet av de 32 årene etter kjøpestoppen:

– Du får ekstra hjelp fra staten ved at du ikke betaler skatt på avkastningen hvert år, skatten betales først når man tar ut pengene. Rentes rente effekten på pengene man ikke har skattet av utgjør en betydelig andel av avkastningen over tid. I tillegg betaler man heller ikke skatt av hele gevinsten man har oppnådd gjennom årenes løp. Man har underveis fått et såkalt skjermingsfradrag hvert år. Summen av aksjemarkedets avkastning, utsatt skatt og skjermingsfradrag gjør at man sitter igjen med betydelig bedre avkastning etter 32 år enn om man sparte pengene på konto, eller enda verre, ikke sparte dem i det hele tatt, sier spareøkonomen.

Det skulle være god motivasjon til å starte med både kjøpestopp og pensjonssparing. Lykke til!

Flere gode råd om pensjon finner du her