Fra hyttehelvete til feriefryd

Frykter du at påskeferien langt ifra blir ferie? Slik lever du i harmoni med svigers, grandtanter og barn.

Illustrasjonsfoto Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig venter noen dagers velfortjent avslapping, med puddersnø, Kvikk Lunsj og fuglekvitter. Eller?.. Mange av oss ender tvert i mot opp med hytta full av folk og krangling fra morgen til kveld.

Slik redder du forholdet på hytta:

- Det koster noen ganger mer enn det smaker å fylle opp hytta med hele slekta. Men vi føler oss ofte forplikta til å måtte være sammen med familien, selv om det ikke gjenspeiler behovet vi har for å hente oss inn og lade batteriene, sier psykolog Dagfinn Sørensen.

Har du allerede gått i familiefella? Da er det lurt å tenke gjennom hvordan du kan gjøre det beste ut av det.

Si fra før eksplosjonen
- Ikke ha den innstillingen at du skal gjøre alle til lags og at alle må gjøre alt samtidig. Ta deg retten til å disponere tida di selv, og gjør det du har lyst til å gjøre. Det kan være en fin måte å unngå konflikter på, mener Sørensen.

Spesielt kvinner er flinke til å bite tennene sammen og gjøre alt selv, ifølge psykologen.
Da er det bedre å si fra på forhånd om hva du forventer deg av påskeferien, og helst før du blir så sint at du eksploderer.

- Sett deg på hendene dine i stedet for å kompensere for at andre ikke tar sin del av husarbeidet. Forklar på en vennlig måte at en god påske for deg ikke er å stå og vaske opp hele dagen og at alle må ta i et tak, sier Sørensen.

Er du en konfliktsky kreps eller en kald fisk? Slik krangler stjernetegnene:

Ta det med humor
Tenker du på alt det skrekkelige som kommer til å skje i ferien? Prøv å snu på det, oppfordrer familieterapeut og psykolog Kirsten Padkjaer.

- Det vi forestiller oss, er som regel det vi får. Hvis du i stedet husker å se etter det positive og ikke har altfor høye forventninger, har du et godt utgangspunkt. La være å stresse og se heller litt humoristisk på det hele, sier hun.

Når krangelen først bryter ut, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Ikke tolk alt i verste mening og som om det var myntet på deg, råder Padkjaer.

- Og hvis temperaturen blir for høy, er det lov å ta en time out, mener hun.

Lev lenger med latter!

Ingen skam å snu
Fjellvettreglene kan også brukes innendørs, med noen små vrier, synes Sørensen.

- "Si fra hva du trenger" er et god regel. Og hvis noe blir for utrivelig, kan det noen ganger være like greit å avbryte ferien. Det er ingen skam å snu!

Husker du de ordentlige fjellvettreglene?

Først opprettet: 02.04.2007
Sist redigert: 18.03.2007