Illustrasjonsfoto Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Fra hyttehelvete til feriefryd

Frykter du at påskeferien langt ifra blir ferie? Slik lever du i harmoni med svigers, grandtanter og barn.

Publisert
Sist oppdatert

Endelig venter noen dagers velfortjent avslapping, med puddersnø, Kvikk Lunsj og fuglekvitter. Eller?.. Mange av oss ender tvert i mot opp med hytta full av folk og krangling fra morgen til kveld.

Slik redder du forholdet på hytta:

- Det koster noen ganger mer enn det smaker å fylle opp hytta med hele slekta. Men vi føler oss ofte forplikta til å måtte være sammen med familien, selv om det ikke gjenspeiler behovet vi har for å hente oss inn og lade batteriene, sier psykolog Dagfinn Sørensen.

Har du allerede gått i familiefella? Da er det lurt å tenke gjennom hvordan du kan gjøre det beste ut av det.

Si fra før eksplosjonen
- Ikke ha den innstillingen at du skal gjøre alle til lags og at alle må gjøre alt samtidig. Ta deg retten til å disponere tida di selv, og gjør det du har lyst til å gjøre. Det kan være en fin måte å unngå konflikter på, mener Sørensen.

Spesielt kvinner er flinke til å bite tennene sammen og gjøre alt selv, ifølge psykologen.
Da er det bedre å si fra på forhånd om hva du forventer deg av påskeferien, og helst før du blir så sint at du eksploderer.

- Sett deg på hendene dine i stedet for å kompensere for at andre ikke tar sin del av husarbeidet. Forklar på en vennlig måte at en god påske for deg ikke er å stå og vaske opp hele dagen og at alle må ta i et tak, sier Sørensen.

Er du en konfliktsky kreps eller en kald fisk? Slik krangler stjernetegnene:

Ta det med humor
Tenker du på alt det skrekkelige som kommer til å skje i ferien? Prøv å snu på det, oppfordrer familieterapeut og psykolog Kirsten Padkjaer.

- Det vi forestiller oss, er som regel det vi får. Hvis du i stedet husker å se etter det positive og ikke har altfor høye forventninger, har du et godt utgangspunkt. La være å stresse og se heller litt humoristisk på det hele, sier hun.

Når krangelen først bryter ut, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Ikke tolk alt i verste mening og som om det var myntet på deg, råder Padkjaer.

- Og hvis temperaturen blir for høy, er det lov å ta en time out, mener hun.

Lev lenger med latter!

Ingen skam å snu
Fjellvettreglene kan også brukes innendørs, med noen små vrier, synes Sørensen.

- "Si fra hva du trenger" er et god regel. Og hvis noe blir for utrivelig, kan det noen ganger være like greit å avbryte ferien. Det er ingen skam å snu!

Husker du de ordentlige fjellvettreglene?

Først opprettet: 02.04.2007
Sist redigert: 18.03.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer