Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Fra deprimert til diabetiker

Deprimerte eldre er langt mer utsatt for diabetes, ifølge en fersk studie.

Personer med flere symptomer på depresjon hadde nesten 60 prosent høyere risiko for å bli rammet av type 2-diabetes. Det viser en amerikansk studie som nylig ble presentert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Studien omfatter nesten 4.700 menn og kvinner over 65 år som ikke hadde diabetes da studien begynte i 1989. Hvert år i ti år ble deltagerne screenet for symptomer på depresjon, knyttet til for eksempel humør, konsentrasjon, søvn og kaloriinntak.

Les også: - Eksplosiv vekst i diabetessyke:

Mye stresshormon
- Mennesker som rapporterer om flere symptomer på depresjon, tar kanskje ikke så godt vare på seg selv som de burde, sier forskningsleder Mercedes Carnethon ifølge Reuters.

Hvis de er lite fysisk aktive, er det mer sannsynlig at de legger på seg, og det er en stor risikofaktor for å utvikle diabetes, forklarer Carnethon. Men selv etter at studien hadde tatt hensyn til slike faktorer, viste resultatene at depresjon øker faren for diabetes.

Forskerne har ikke sett på de mulige biologiske mekanismer. Men ifølge Carnethon kan for eksempel et høyt nivå av stresshormonet kortisol hos deprimerte personer være en forklaring.

- Sammenhengen mellom depresjon og diabetes har vi kjent til før. Men det kan godt ligge mekanismer bak dette som vi ikke har fokusert så mye på før, sier Trond Geir Jenssen, medisinsk rådgiver i Norges Diabetesforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd for å få diabetes? Slik kan du slippe unna:

Må lytte mer
Han mener funnene betyr at leger og helsearbeidere må være flinkere til å høre på hva pasientene forteller om livet sitt, og ikke bare behandle dem.

- Kroppen er ikke bare en maskin. Vi er tenkende vesener, og mentalt stress og depresjon påvirker oss fysisk på en rekke måter, understreker Jenssen.

På den andre siden er det også studier som tyder på at diabetes kan utløse depresjon.

- Dette kjenner vi først og fremst til hos unge mennesker med type 1-diabetes. Det er den typen diabetes som er vanskeligst å regulere, og studier viser at det fører til økt mentalt stress og depresjon hos enkelte, sier Jenssen.

Norske funn støtter
I sin doktoravhandling har Anne Engum, overlege ved DPS Stjørdal, brukt materiale fra Helse Undersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) for å forske på temaet.

- Det ser ut til at de psykiske plagene kommer først, og deretter kommer den fysiske sykdommen. Personer som selv opplyste at de hadde symptomer på angst og depresjon, hadde større risiko for å utvikle type 2-diabetes ti år senere, forklarer Engum.

Det å ha diabetes derimot, førte ikke til økt risiko for verken angst eller depresjon ti år senere.

Er du i faresonen for type 2-diabetes? Ta testen på Lommelegen: