- Fotoseansen var helt jævlig

Top Model-deltaker Julia Brønn Lyon (27) mener programmet bør ha 18-årsgrense.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken har den norske realityserien fått skarp kritikk av eksperter som mener det er langt over grensen at unge jenter må posere som pin-up-girls og lik: i går omtalte statssekretær Kjell Erik Øie programmet som et usedvanlig trist programkopnsept, og Likestillings- og diskrimineringsombudet vil gå programmet nærmere etter i sømmene.

Julia Brønn Lyon (27) var med i serien, der vinneren får en modellkontrakt. Hun røk ut i forrige uke etter å ha vært med i fem episoder.

Lyon mener programmet burde hatt 18-årsgrense.

- Ikke veldig påkledd
- Nå er aldersgrensen 16 år, men den er for lav med tanke på hva slags fotoshoots deltakerne må være med på, sier Lyon til DinSide Helse og illustrerer det slik:

- Vi var mest påkledd under fotoshooten hvor vi hadde minikjole og ble helt sjampanje på. Men to av jentene hadde hvite kjoler, og man så omtrent alt, så vi var ikke så veldig påkledd. Når de skal ha noe som er så seksuelt så burde de ha deltakere som har litt mer erfaring enn en 16-åring. Eller så kunne de hatt 16-årsgrense med et mildere konsept, mener hun.

Les også: - Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep

Faksimile fra TV3s nettsider.
Faksimile fra TV3s nettsider. Vis mer


Også i forhold til fotoshooten der deltakerne måtte posere som drapsofre burde det vært høyere aldersgrense, mener Lyon.

I en annen episode skulle jentene posere nesten nakne i et tjern.

- Det var helt jævlig, for det var jo ikke bare fotografen, men mange mennesker som så på. Jeg taklet det bra selv, men en av de andre jentene fikk sammenbrudd. Hadde hun vært litt eldre, så hadde det nok gått bedre, sier Lyon, som sier hun ikke ville deltatt hvis hun hadde vært 16 år.

- Blir objektifisert
Hun har likevel noen ord å si til Top Model-skeptikerne.

- Det er mye nakenhet og sex-fiksering i forhold til alderen, men det er egentlig ikke noe mindre ute i bransjen, sier hun.

Lyon reagerer også på Inga Marte Thorkildsens (SV) utsagn om at ”døds”-shooten var en voldsromantisering, og at TV3 gjør død og vold til noe sexy.

- Jeg skjønner at hun reagerer, men jeg synes hun overdriver litt. Dette er ikke noe nytt, og ingen av jentene reagerte under selve fotoshooten, sier hun.

Lyon er derimot enig med Likestilling- og diskrimineringsombudet i at programmet fremstiller kvinner som objekter.

- Man blir objektifisert i denne bransjen. Det er en del av arbeidsbeskrivelsen, sier 27-åringen.

Les også: Mannlige modeller gjør menn usikre:

- Ambivalent
Kathrine Sørland, tidligere programleder i Top Model og nåværende programleder i TV3-serien ”Sangstjerner” og ”Motebildet”, mener også kritikerne overdriver.

- Top Model er et TV-program og det skal være en modellskole. Man bør ikke drive og analysere så mye rundt det. Det finnes verre programmer, sier Sørland til DinSide Helse.

Men også Sørland så episoden med dødshooten med blandede følelser.

- Jeg fikk en litt ambivalent følelse når jeg så de stakkars jentene. Men jeg synes bildene ble kule, selv om jeg forstår at de kan virke frastøtende på noen, sier hun.

- Ville du vært programleder for en episode der jentene må posere som lik?

- Jeg er ikke programleder i år, og det vil jeg helst ikke ta stilling til, sier Sørland.

Hun legger til at hun synes programmet er litt strenge med jentene i år.

- Nytter ikke å argumentere

Sørland, som tidligere har gått ut mot klesbransjens ørsmå størrelser og kroppspress på unge jenter, mener det ikke nytter å argumentere mot modellenes alder i moteverdenen. Hun sier Top Model tidligere hadde 18 års-grense.

- Aldersgrensen gikk ned for å tilpasse seg de internasjonale kravene til å starte tidlig. Jeg skulle gjerne ønske at modeller kunne starte i 18-årsalderen, men slik er det ikke. Men 15-16 år er veldig ungt, og for de som skal ut og jobbe så tidlig er det svært viktig å ha et godt nettverk rundt seg, sier Sørland.

Les også: Pornokropp som ideal:

Forsidebildet er faksimiler fra TV3s hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer