Fotball kan krympe hjernen

Fotballspillere kan faktisk vise seg å ha litt mindre i toppen enn oss andre, ifølge amerikanske forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotball er usunt, både for sofasupporterne og gutta på banen, mener motstanderne av sporten. Nå gir forskerne dem et nytt argument.

En liten amerikansk studie har nemlig oppdaget tegn på krymping av hjernevevet hos fotballspillere på collegenivå. Dette kan bety at de risikerer langsiktig hjerneskade, ifølge Reuters Health.

Les også: Fotball er den farligste sporten

Skannet hjernen
Forskerne ved University of Cincinatti College of Medicine i Ohio brukte MR-røntgen for å skanne hjernen på ti fotballspillere og ti menn som aldri hadde spilt fotball. De fant da at den første gruppa hadde mindre volum av grå materie i hjernen. Grå materie er hjernevevet som kontrollerer tenking og hukommelse.

Forskerne er imidlertid usikre på hvor viktig den lille reduksjonen i grå materie er. Men enkelte tidligere studier har vist at fotballspillere både på profesjonelt og collegenivå oftere har problemer med hukommelse og oppmerksomhet enn de som ikke spiller fotball.

På hjemmebane kan fotball derimot ha hyggeligere resultat. Les også: Baby-boom etter fotball-VM

Farlige hjernerystelser?
Truls Straume-Nesheim, forsker ved senter for idrettskadeforskning, mener vi må være forsiktige med å legge for mye i de nyeste resultatene.

- Studien tar for seg en veldig liten gruppe, og da kan små skjevheter i utvalget av deltagere raskt påvirke resultatet, sier han til Mozon.no.

De amerikanske forskerne kan ikke forklare nøyaktig hvorfor fotballspillerne hadde mindre grå materie enn kontrollgruppa. Gjentatte hjernerystelser blir ofte satt i sammenheng med mer langvarige hjerneskader, men i den amerikanske studien hadde bare to av spillerne hatt milde hjernerystelser noen gang, mens enkelte fortalte om andre alvorlige hodeskader.

Slik blir norske spillere skadet på banen:

- Presterer ikke dårligere
I 2004 og 2005 ledet Straume-Nesheim en studie hvor de undersøkte blant annet hukommelse, læring og reaksjonstid hos 450 fotballspillere i Tippeligaen.

- Vi fant ingen tegn som tyder på at tidligere hjernerystelser fører til at man presterer dårligere. Vi fant heller ingen forskjell på de som nikker mye og de som nikker lite, forteller Straume-Nesheim.

Heller ikke forfatterne av den nye studien mener det blir riktig å skylde bare på heading. De understreker også at forskningen er i en tidlig fase, men mener resultatene underbygger bevisene på at fotball ikke er helt ufarlig.

- Det er vanskelig å si noe om langtidseffektene av hodeskader før vi får forskning som tar for seg ei større gruppe i en tidsperiode på 10-15 år, mener Straume-Nesheim.

Trodde du alle kvinner mislikte fotballgærne menn? Da tok du feil: