Fostere trenger melk

Kvinner som drikker melk under svangerskapet, får større og sunnere barn.

Melken du drikker under graviditeten påvirker veksten av barnet, viser en kanadisk studie.

Mange kvinner som er bevisste på figuren sin, unngår å drikke melk for å holde vekten nede. Det kan føre til små barn.

Tre glass melk
- Våre studier viser at å unngå melk eller vitamin D-inntak i løpet av graviditeten, reduserer barnets fødselsvekt hos ellers sunne, ikke-røykende, velutdannede mødre, sier forskerne ifølge DailyMail.

Hvert glass melk daglig, øker i gjennomsnitt barnets fødselsvekt med 41 gram.

- Alt moren inntar under graviditeten, går gjennom morkaka. Så melken kommer både mor og barn til gode, sier Marianne E. Mathiassen, ernæringskonsulent ved Melk.no, til Mozon.

Hun sier at gravide kvinner bør drikke cirka tre glass melk per dag, for å få i seg nok kalsium.

Viktige næringsstoffer
I studien deltok det 300 sunne, velutdannede kvinner mellom 19 og 45 år. Blant disse, fortalte 72 at de hadde drukket mindre enn ett glass melk om dagen under graviditeten.

Mange av kvinnene unngikk melk fordi de trodde det ville redusere fettinntaket eller beskytte barnet mot allergier. Dette er imidlertid feil.

Forskerne advarer mot å unngå viktige næringsstoffer, da det kan påvirke fosterutivklingen. Melk inneholder mye kalsium, noe som er viktig for skjelettutviklingen og produksjonen av sterke ben hos barnet.

The Food Standards Agency anbefaler gravide kvinner å spise meieriprodukter for å sørge for at fosteret får nok kalsium.

Flinke nordmenn
De fleste gravide er opptatt av å leve sunt. Det finnes foreløpig ingen tall på akkurat hvor mye melk gravide drikker i Norge, men Norsk Folkehelseinstitutt er i ferd med å kartlegge dette som en del av den store Mor-Barn undersøkelsen.

- De fleste gravide vet at de trenger ekstra kalsium, og det går nok bra med de fleste, sier Mathiassen.

Det er likevel noen grupper som ikke drikker melk under svangerskapet. Dette kan være kvinner som ikke liker melk, som er veldig plaget med kvalme eller kvinner som ikke tåler melk. Disse er klart i faresonen for ikke å få i seg nok kalsium.

Folk flest drikker mer brus og mindre melk enn de bør.

 

Mozon, 28.4.2006