Forvirres av prishopp

Men Elkjøp mener de må følge markedet.

OPP OG NED: Slik så prisene ut på få dager i løpet av mai.  Foto: Thomas G. Digranes/Huawei/Ole Petter Baugerød Stokke
OPP OG NED: Slik så prisene ut på få dager i løpet av mai. Foto: Thomas G. Digranes/Huawei/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et Huawei SmaKit S7-nettbrett kostet inntil nylig 2.295 kroner på Elkjøps nettbutikk.

Slik har det ikke alltid vært. Og slik vil det ikke alltid være.

Fra tirsdag, da denne saken ble skrevet, til onsdag, da saken ble publisert, endret prisen seg nok en gang. Nå koster den plutselig 1.495 kroner.

Og på fem dager tidligere i mai har nettbrettet endret pris tre ganger:

  • 3. mai: 1.995 kroner
  • 5. mai: 2.799 kroner
  • 7. mai: 2.295 kroner

Forvirret forbruker

- Morsomt, kjemperart og forvirrende, sier Thomas G. Digranes til DinSide.

Han har selv kjøpt nettbrettet, og derfor fulgt med på prisen. Han fikk store øyne da han observerte digre hopp på kort tid.

Elkjøp med 2.000 kroners forskjell på identiske griller

- En venn av meg som ble fascinert av denne saken jeg hadde kjøpt, ville også ha en. Spesielt når jeg fortalte at prisen nå var 1.995 kroner. Men da hun skulle på nett og kjøpe den, kostet den plutselig 2.799. Han avbrøt kjøpet, forteller Digranes, mannen bak Gooble.no.

Flere ganger daglig

Grunnen til de store prisforskjellene er Elkjøps iver etter å følge markedet.

Kommunikasjonsrådgiver Line Lauvsnes Oddekalv i Elkjøp forteller DinSide at de overvåker konkurrentene kontinuerlig. Dumpes prisen, gjør Elkjøp det samme. Og setter konkurrentene prisen opp igjen, kan det hende at Elkjøp følger etter.

Ifølge Oddekalv er dette for å unngå å selge produkter med tap, noe de risikerer om prisene er for lave.

- I prinsippet kan vi gjøre dette flere ganger om dagen. Fordelen med nettet er at det går fort å justere en pris, forteller Oddekalv.

FØLGER MARKEDET: Line Lauvsnes Oddekalv mener Elkjøp må følge med, og justere seg opp og ned kontinuerlig.  Foto: Elkjøp
FØLGER MARKEDET: Line Lauvsnes Oddekalv mener Elkjøp må følge med, og justere seg opp og ned kontinuerlig. Foto: Elkjøp Vis mer


"Kan ikke la være"

Hun kaller det en fordel, men for deg og meg kan prisjusteringer være et tveegget sverd.

Sparte 700 kroner på å bytte inn julegaven - i samme vare!

Som Digranes sier kan det skape forvirring og frustrasjon, om produktet du skal kjøpe plutselig blir satt opp med nesten 1.000 kroner. Eller enda verre: Om produktet du allerede har kjøpt plutselig blir satt ned tilsvarende.

- Hvor heldig er det at prisen på et produkt hopper opp og ned tusen kroner på få dager?

- Det er ikke noe vi kan gjøre noe med. Om vi skal ha den beste prisen, må vi holde det vi lover. Vi kan ikke la være å justere prisen når markedet gjør det, mener Oddekalv.

Følg med etter kjøp

Om du skulle komme uheldig ut av Elkjøps prisjusteringer, finnes det håp.

Ettersom de opererer med 30 dagers åpent kjøp, kan du i prinsippet levere produktet tilbake om prisen blir satt ned. Dermed kan du få igjen pengene og kjøpe det på nytt med den nye, lave prisen. For å gjøre dette enklere lover Oddekalv at kundene bare kan ta kontakt, og Elkjøp vil gi deg mellomlegget uten diskusjon.

Dermed lønner det seg å følge med i 30 dager etter kjøp.

Ettersom de lover å alltid ha de beste prisene, kan du også henvise til tilbud hos konkurrentene, om giganten ikke har satt ned egne priser. Du skal dermed få like god pris hos Elkjøp, eller penger i lommen om kjøpet allerede har skjedd.

Les historien om hvordan du sparer mye på dette i Elkjøps butikker

Dingsbutikken får ikke lenger lov til å reklamere for dette som en prisgaranti. Men det er nettopp det Oddekalv mener det i praksis er.

- Kundene skal alltid finne den beste prisen hos Elkjøp, understreker hun.

Hva synes du om priser som hopper opp og ned på nett? Blir det vanskelig å følge med? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer