Forventer økt arbeidsledighet

Disse yrkene er mest utsatt.

<b>LEDIGHET:</b> Både NAV og DNBs Kjersti Haugland tror det blir økt ledighet blant bygningsarbeidere. Foto: COLOURBOX.COM
LEDIGHET: Både NAV og DNBs Kjersti Haugland tror det blir økt ledighet blant bygningsarbeidere. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svakere norsk økonomi kan påvirke antallet arbeidsledige i årene fremover, tror NAV, som i dag la fram nye prognoser for arbeidsmarkedet.

Også DNBs seniorøkonom, Kjersti Haugland, tror arbeidsledigheten vil øke de nærmeste årene. Og det er enkelte yrkesgrupper som er spesielt utsatt, tror både NAV og DNB.

Les også om sjefen din egentlig kan si deg opp

20.000 flere arbeidsledige i 2017

I sine prognoser som ble lagt frem tirsdag, forventer NAV en svak økning i registrerte ledige i 2014 og 2015, henholdsvis 75.000 og 78.000 registrerte ledige i snitt.

Dersom prognosene slår til, utgjør dette 2,8 og 2,9 prosent ledige i 2014 og 2015, mot 2,6 prosent i 2013.

SPÅR MER LEDIGHETE: Seniorøkonom Kjersti Haugland. Foto: DNB
SPÅR MER LEDIGHETE: Seniorøkonom Kjersti Haugland. Foto: DNB Vis mer


DNB markets tror på en videre økning i antallet ledige etter 2015. De anslår at det vil være i underkant av 120.000 arbeidsledige i 2017.

- Det er om lag 20.000 flere enn i dag, sier Haugland.

Se hvor i Norge det er 0 prosent arbeidsledighet

Men hvilke yrker er mest utsatt?

Vi har spurt NAV om de tror det er enkelte yrker som er spesielt utsatt for økt ledighet i tiden fremover.

- Veksten i privat konsum er redusert, og det kan medføre en økning i ledigheten blant butikk- og salgsansatte. Det samme kan skje med bygge- og anleggsarbeidere, på grunn av lavere vekst i boliginvesteringer, sier Joakim Lystad.

Også DNBs Kjersti Haugland tror byggebransjen kan merke større ledighet, men nevner også andre bransjer som vil kunne merke utviklingen.

- Bransjer som vil være spesielt utsatte er industrien, og bygg og anleggsbransjen, men også deler av konsulentbransjen som er tilknyttet oljenæringen, sier Kjersti Haugland.

Gjetter du hvor i Norge det er flest uføre?

Derfor øker ledigheten

Bakgrunnen for de nye prognosene er utviklingen i norsk økonomi.

- Vi ser en redusert vekst i olje- og boliginvesteringer. Men høyere utenlandsk etterspørsel, særlig fra våre viktigste handelspartnere i Europa og USA, veier noe opp. Vi regner også med en moderat vekst i privat konsum i år, sier Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad til Dinside.

- Totalt sett venter vi en viss svekkelse av arbeidsmarkedet, men ledigheten i Norge vil fortsatt være lavere enn i andre industriland, sier Lystad.

Også Kjersti Haugland trekker frem oljebransjen som faktor for svakere vekst i økonomien, som igjen kan gi økt arbeidsledighet.

- To viktige drivkrefter i norsk økonomi de siste årene, oljeinvesteringene og boligbyggingen, mistet i fjor fart og forbrukerne viste seg fra en lite kjøpelysten side. En gradvis nedgang i oljeprisen de kommende årene vil gi ringvirkninger fra oljesektoren inn i fastlandsøkonomien som er svakt negative.

- Samtidig tror vi norske forbrukere vil ha behov for å holde sparingen oppe også de neste årene. Konsekvensen vil være at fastlandsøkonomien kommer til å vokse litt svakere enn normalt i de nærmeste tre årene, og da er det sannsynlig at arbeidsledigheten øker, sier Haugland.

Les også hvem som får feriepenger i mai