Fortsetter gulleventyret?

Gull har økt betydelig i verdi de seneste årene. Men er eventyret over, eller har det akkurat begynt?

Fantastisk fortjeneste

[Ugjyldig objekt (NAV)]


For nesten ett år siden skrev DinSide Økonomi artikkelen Kjøp gull nå! Og at det gylne metallet siden da har vært en smart og lukrativ investering, er det ingen tvil om. I september 2005 var gull omsatt til 458 dollar per ounce. (En troy ounce tilsvarer 31,1 gram, red. anm.) Og i skrivende stund (tirsdag 29. august 2006) er gull omsatt til rundt 620 dollar.

Gullprisen har dermed økt hele 36 prosent på mindre enn ett år! Et kjapt regnestykke viser oss at om du hadde kjøpt en hel gulbarre i september i fjor, og solgt den i dag, ville du ha tjent nesten 66.000 dollar, noe som tilsvarer 415.000 norske kroner! (En gullbarre veier vanligvis 12,5 kilo, eller 402 troy ounce, red. anm.)

En ekte gullbarre! Foto: Den danske Nationalbank.
En ekte gullbarre! Foto: Den danske Nationalbank. Vis mer


Det skal likevel nevnes at det ikke er vanlig å kjøpe hele gullbarrer når man kjøper gull, men at man foretar investeringene på en litt mer kjedelig måte, eksempelvis gjennom future-kontrakter.

Sjekk også: Har Norges Bank en gullreserve?

Tilbake til toppnivå

Tidligere i år kostet en ounce gull hele 700 dollar. Prisen på gull falt noe en periode, for så å øke igjen.

- Faktisk var gullprisen bare 280 dollar i midten av år 2000, og så nådde den altså toppnivået på 700 dollar den 11. mai i år, forteller råvareanalytiker i Jyske Bank, Jacob Vinding Jensen.

Ifølge den danske råvareanalytikeren (en sjelden rase i Skandinavia, skal vi hilse å si) er det fire hovedgrunner til at prisen på gull har økt så enormt de seneste årene:


  • Det er generelt en negativ utvikling mellom dollaren og gullprisen. Svekkes dollaren, stiger gullprisen normalt. Og dollaren har altså svekket seg de seneste årene.

  • Det har skjedd en eskalering i geopolitiske risikoelementer - i usikre tider er gull en "sikker havn".

  • Blant spekulative investorer har det vært en økende interesse for gull, metaller og andre råvarer.

  • Land som India og Kina har opplevd en økt velferd. Dermed etterspør de flere luksusvarer, blant annet gullsmykker.
Over til titusenkronersspørsmålet: Kommer gullprisen til å øke fremover?

- Ja, vi tror det. På kort sikt venter vi imidlertid en liten korreksjon i prisen, kanskje ned til rundt 600 dollar per ounce. Men på litt lengre sikt, kanskje inn i 2007, venter vi at den vil komme tilbake til toppnivået på rundt 700 dollar. Dette henger også sammen med at vi tror at dollaren vil falle ytterligere, sier Vinding Jensen.

Dommedagsprofeter

Her ses cirka 1 kilo gull! Verdi? Rundt 125.000 norske kroner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen.
Her ses cirka 1 kilo gull! Verdi? Rundt 125.000 norske kroner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen. Vis mer


- Når du spør til hva som vil skje med gullprisen, er det to skoler: De som tror at the sky is the limit, og de som tror at gull er blodig overpriset, sier partner i Berge Partner, Petter Berge.
Hva tror dere?

- Gullprisen lå nesten helt stille i 15 år, og fra 2004 har vi sett en kraftig økning. Vi mener at det har gått helt av hengslene når gullprisen har nådd 700 dollar, og er derfor ikke begeistret for gull som investering, sier Berge.

Hvem er det som tror at prisene skal enda lenger opp?

- Det er de vi kaller goldbugs, de som tror at gull er den eneste sikre investeringen når alt annet går galt - og de er altså veldig nært beslektet med dommedagsprofeter, ler han avslutningsvis.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kundene først

Det er imidlertid ikke alle som ønsker å være med å spå hvor gyllen - eller ikke gyllen - fremtiden blir.

- Vi følger gullprisen, men diskuterer bare fremtidsutsikter med kunder, ikke med journalister, er utmeldingen fra Henning Lassen i Pareto.