«Fortsett utland» kosta 16.000,-

Har du sendt denne meldingen i sommer, kan du få en overraskelse i posten.

<b>RÅDYRT: </B>Velger du å se bort fra operatørens advarsler, og sender tekstmeldingen «fortsett utland», kan det få store konsekvenser. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RÅDYRT: Velger du å se bort fra operatørens advarsler, og sender tekstmeldingen «fortsett utland», kan det få store konsekvenser. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en tur til Tunisia brukte en norsk kvinne telefonen sin for 21.035 kroner. 16.033 av kronene kom fra dataroaming; altså surfing i utlandet.

Det var hennes søster som stod som eier og bruker av abonnementet, og dermed fikk regningen. Hun nektet å betale, mens operatøren stod på sitt, og saken havnet hos Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Men der får hun ingen hjelp. Søsteren hadde nemlig selv skylda for den skyhøye regningen, takket være en melding hun sendte.

LES OGSÅ: Rådyr roaming på fly – i Norge!

Sendte problematisk melding

Operatøren kan dokumentere at kvinnen i Tunisia ble varslet om roaming-fellen. Dette var en del av abonnements datakontroll i utlandet-tjeneste, som nå er standard hos de fleste operatører.

Det første varselet kom ved 400 kroners forbruk. Da regningen kom opp til 500 kroner ble roamingen sperret. For å fortsette måtte kvinnen sende meldingen «fortsett utland» til operatøren, og det var nettopp det kvinnen gjorde.

Har du sendt «fortsett utland»? (Avsluttet)
Nei(83%) 2720
Ja, gikk greit(13%) 440
Ja, ble dyrt(3%) 102
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slik gikk det til at alle sperrer ble fjernet og roaming-regningen havnet på over 16.000 kroner. Og slik gikk det til at Brukerklagenemnda mener operatøren er i sin fulle rett til å kreve pengene betalt.

LES OGSÅ: Fire skrekkhistorier om «fortsett utland», fra 16.000 til 50.000 kroner

Ditt eget ansvar

«Nemnda har forståelse for at en faktura av en slik størrelse er belastende for en privatperson, men finner ikke noe rettslig grunnlag for å kreditere hele eller deler av beløpet» skriver nemnda i sin avgjørelse.

Vi har sett mange eksempler på meldingens konsekvenser tidligere. Som bestefaren, eier av et mobilabonnement, som fikk en regning på 49.986 kroner etter at barnebarnet, abonnementets bruker, var på Egypt-tur. Barnebarnet hadde da sendt den kostbare meldingen hele to ganger.

Rådet er altså klart: Ikke send «fortsett utland» med mindre du er klar for å ta de potensielt ruinerende konsekvensene.

LES OGSÅ: Så dyrt er det fortsatt å ringe og sende SMS i utlandet