Fortsatt mulig å spare skatt i 2013

Til og med julegaven kan gi deg skattefradrag.

SPAR SKATT: Det er fortsatt mulig å spare skatt i 2013, men nå begynner det å haste.  Foto: PER ERVLAND
SPAR SKATT: Det er fortsatt mulig å spare skatt i 2013, men nå begynner det å haste. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteåret 2013 nærmer seg slutten, men du har fortsatt mulighet til å gjøre grep som reduserer skatten din. Enten du skal sette inn penger på BSU-kontoen eller overføre arv til barn og barnebarn, bør du bruke de neste dagene godt.

1. januar er det nemlig for sent – i hvert fall for denne gang.

Skattefrie småjobber

Du kan tjene 4.000 kroner skattefritt når du utfører private småjobber så lenge fire enkle kriterier er oppfylt. Skal du hjelpe til med et litt større prosjekt er det lurt å sette i gang arbeidet før nyttår.

Da kan du fordele betalingen på to inntektsår, og dermed øke betalingen for oppdraget ditt. Fra 2014 øker grensen for skattefrie småjobber til 6.000 kroner. Fordeler du oppdraget på desember 2013 og januar 2014 kan du få betalt 10.000 kroner skattefritt for deg og momsfritt for oppdragsgiver.

Sparing med skattefradrag

BSU er Norges beste spareordning for deg under 34 år. Du kan spare inntil 20.000 kroner årlig, og 150.000 kroner totalt.

Du får 20 prosent skattefradrag på sparebeløpet inneværende år, og kan dermed få 4.000 tilbake på skatten neste år. Fra 2014 økes grensen for både årlig sparing og totalt sparebeløp, noe som gjør en god ordning enda bedre.

Vurderer du å gi innskudd på BSU-kontoen i julegave bør du forsikre deg om at vedkommende ikke har for lav skattbar inntekt. Da går de nemlig glipp av skattefradraget, og det er fradraget som gjør ordningen spesielt gunstig.

De fleste bør droppe IPS

IPS (Individuell pensjonssparing) er den eneste pensjonsspareordningen med skattefordel. Skjønt, noe fordel er det ikke nødvendigvis, og mange eksperter fraråder nå IPS-sparing.

Ordningen fungerer slik at du får skattefradrag for penger du setter inn i ordningen – for deretter å betale (potensielt høyere) skatt når du skal ta pengene ut som pensjonist. Du kan spare 15.000 kroner årlig, og du får da 28 prosent av sparebeløpet i skatteutsettelse. Spør banken om råd før du eventuelt setter mer penger inn i en slik spareordning.

Men det er likevel ingen grunn til å droppe pensjonssparingen. Setter du i gang tidlig slipper du inne med et mye lavere sparebeløp.

Julegave med skattefradrag

Du kan få skattefradrag på gaver mellom 500 og 12.000 kroner til utvalgte gode formål. I praksis betyr dette at gavebeløpet i realiteten koster deg 28 prosent mindre enn beløpet organisasjonen mottar – eller at du kan gi 38,9 prosent mer. For å få fradraget er det imidlertid viktig at du overfører på godkjent måte, og at du ikke gir gaven anonymt.

Nordmenn flest har nemlig «ingenting» på toppen av ønskelista, og da er det kanskje like greit å gi gaven til noen som virkelig vil sette pris på den.

Morna, arveavgift

Hvert år kan du overføre halvparten av Folketrygdens grunnbeløp til arvingene dine avgiftsfritt. Per dags dato utgjør det 41.061 kroner per forelder, eller totalt 82.122 per barn dersom begge foreldrene gir hver sin sum. (Grunnbeløpet oppdateres 1. mai, men det er beløpet ved årets inngang som gjelder).

Fra 2014 forsvinner imidlertid arveavgiften i sin nåværende form. For de fleste blir dermed overføring av arv i større grad avgiftsfritt. Når det gjelder overføring av tomter og utleiebolig kan det riktignok lønne seg å overføre før nyttår. Slike objekter kan nemlig utløse gevinstskatt om du venter til 2014, noe som kan bli dyrere enn dagens arveavgift.

Les også: Mange samboere er ikke godt nok sikret økonomisk

Redusér aksjetapet

Har du fått nok av dine ulønnsomme aksjer kan det være lurt å selge aksjene før nyttår. Da reduserer du nemlig tapet med 28 prosent. Men du kan ikke kjøpe tilbake aksjene med gang. Skattemyndighetene kan hevde at du ikke har realisert et tap, og at du derfor ikke er berettiget til å trekke det fra på skatten. Planlegger du å kjøpe aksjene på nytt, er det derfor svært viktig å skille salgs- og kjøpstransaksjonene fra hverandre.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2013

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer