Studentvennlige ministere? Aud-Inger Aure og Jon Lilletun Foto: dep
Studentvennlige ministere? Aud-Inger Aure og Jon Lilletun Foto: depVis mer

Fortsatt gebyr hos Lånekassen!

Lånekassen har nå fått Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets tillatelse til å fortsette praksisen med å kreve gebyr ved varsling av vanlig terminforfall.

Flere kunder i Lånekassen har spurt seg om det er tillatt å kreve inn gebyr for varsling av vanlig terminforfall. Dette ble innført av Stortinget i 1986 i forbindelse med statsbudsjettet. Gebyret som nå er på 30 kroner, må du som har studielån punge ut hver gang du betaler ned på lånet ditt i følge nedbetalingsplanen. Altså 4 ganger hvert eneste år i opp til 20 år. Det blir minst 2.400 ekstra å betale. Enda mer kan det bli dersom Stortinget vedtar å øke gebyret. Og det har de mulighet til å gjøre hvert eneste år i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet.

Uten mening

I følge flere er dette et grunnløst gebyr, selv om Lånekassen selv fremhever at gebyret skal dekke "administrasjon av tilbakebetalingen av studielån". Det vil i praksis si utsending av nedbetalingsplan og giroblanketter, samt administrasjonen av tusenvis av kroner fra lånekassekundene hver termin.

Får både tillatelse og tilgivelse

Og for en overraskelse: Lovavdelingen i Justisdepartementet har gravd frem lovhjemmel som gir Lånekassen rett til å kreve inn gebyr. Lovhjemmelet sies å befinne seg i utdanningsstøtteloven, selv om denne loven ikke nevner administrasjonsgebyr med ett eneste ord. Uansett kan en svært fornøyd direktør i Lånekassen, Turid Hundstad, gni seg i hendene i vissheten om at hun kan tyne sine kunder for ekstra 75 millioner kroner årlig…

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.