Fortolling til sjøs

Nå kan du betale toll i en automat og passere på grønt etterpå.

For første gang er fortollingsautomater tatt i bruk på ferger som trafikkerer utlandet, ifølge toll.no.

Kiel-fergen MS Color Magic ble den første fergen som fikk installert en fortollingsautomat om bord. Senere har også MS Color Fantasy fått en slik automat.

– Nå håper vi at vi kan få til avtaler med de andre rederiene som trafikkerer utlandet fra Oslo, sier rådgiver Kjell Jonny Andersen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

>>>DinSides IMPORTKALKULATOR

Ti stykker i landet

Så langt skal det være utplassert ti fortollingsautomater i landet. Disse finnes på flyplassene med mye utenlandstrafikk, på fergeterminalen i Kristansand, og på Svinesund. Automatene på Kiel-fergene er nummer 11 og 12 i rekken.

Men fortolling kan bli dyrt: Se hva Roger betalte da han ville innføre alkohol!

Enklere for bilførere

Nils Halvor Haugann, butikksjef på MS Color Magic, sier til tollmagasinet På Grensen at han har forventninger til at mange passasjerer vil benytte seg av automaten. Spesielt skal det bli enklere for dem som skal i land med bil.

Se taxfree-smutthullet de ikke har tenkt på

Kjør på grønt

– Jeg har selv opplevd at når jeg kjører i land og svinger innom Tollvesenet for å fortolle noen flasker vin, så blir jeg stående i kø bak blant annet de som skal finne frem veterinærpapirer til dyr de har med seg og andre liknende forhold. Dette kan oppleves som tidkrevende for dem som har tenkt å fortolle små mengder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå blir det enklere fordi passasjerer kan fortolle på automaten, betale, ta med seg kvitteringen og kjøre på grønt.

Sjekk hva du kan ta med hjem

Gjelder alkohol og tobakk

Fortollingsautomatene som er plassert ut, gjelder kun alkoholholdige varer og tobakksvarer, og du kan bare fortolle varer innenfor de grenser og satser som er satt for forenklet fortolling.

Du kan dessuten bare betale med kort i automatene.

Når du så har fortollet varer på automaten, kan du passere på grønn sone. Det er viktig at du tar vare på kvitteringen fordi den må kunne fremvises ved forespørsel.

Varer som ikke kan fortolles på automaten, må fortsatt fortolles på rød sone.