Drømmerente? Førstehjemslån trenger ikke være til din første bolig. Foto: Finansportalen/DinSide.no
Drømmerente? Førstehjemslån trenger ikke være til din første bolig. Foto: Finansportalen/DinSide.no Vis mer

Førsthjemslån tilhører fortiden

Lyst på bankens beste rente? Det holder at du er under 34 år.

Publisert
Sist oppdatert

Personer under 34 år med boliglån bør sjekke betingelsene sine med én gang.

Det er ikke noe nytt at bankene gir bedre rente til dem som slår til på et såkalt førstehjemslån. Dette er imidlertid et navn som snart har gått av moten.

Samtlige banker DinSide har vært i kontakt med, sier at det holder at kunden er under 34 år.

Det betyr at alle personer i alderen 18-34 år, som i dag har et boliglån, i teorien skal kunne ha markedets beste rente.

Ikke så ung? Slik får du beste rente likevel

Ikke krav om første bolig

– I Fokus Bank har vi ikke lenger et krav om kjøp av første bolig/første boliglån. Så lenge han/hun er under 34 år, er vedkommende kvalifisert til å søke om vårt førstehjemslån, sier kommunikasjonsrådgiver i Fokus Bank Stian Arnesen til DinSide.

Det samme bekreftes av DnB NOR, Nordea, Sparebank 1 Nord-Norge og Sparebank 1 Hedmark, for å neven noen.

PRISLISTE: De billigste førstehjemslånene akkurat nå

– Dersom det er to låntakere, er det alderen til den yngste som avgjør om man kan få Boliglån Ung eller ikke, forteller Jørgen Lønnquist om Nordeas betingelser.

Beholder den lave renten

Men kanskje enda bedre: Har du først tatt opp et førstehjemslån, som i flere banker nå er døpt om til Boliglån Ung eller tilsvarende, så lover alle bankene vi har vært i kontakt med, at du skal beholde de gode rentebetingelsene også etter fylte 34 år.

Informasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN Hans Tronstad sier til DinSide at du beholder de gode rentebetingelsene helt til lånet eventuelt innfris.

Vil du være lovet beste rente i lang tid fremover, bør du som er under 34, vurdere rentebetingelsene dine opp mot beste førstehjemslån nå før du tipper over aldersgrensen. Dette kan spare deg for unødvendige renteutgifter i mange år fremover.

Noen krever produktpakker

Hva bankene krever av deg som kunde, varierer noe, men bankene har blitt mer forsiktige med å kreve at du binder deg til produktpakker etter at Finanstilsynet tidligere i sommer fastslo at DnB NORs helkundekonsept var i strid med finansieringsvirksomhetsloven og forskriften om produktpakker.

Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR forteller at de i disse dager vurderer helkundekonseptene sine.

– I løpet av kort tid vil det bli enda enklere å bli Boliglån Ung-kunde i DnB NOR, sier Rasmussen til DinSide.

Arnesen i Fokus Bank sier de ikke stiller krav om forsikring, sparing eller lignende for å oppnå bankens beste rente.

– Våre kunder trenger kun vårt gebyrfrie kundeprogram 24/7 for å få for eksempel førstehjemslån, sier han.

Kundeprogrammet ble kåret til beste kundeprogram for kunden som vil ha alt samlet på ett sted, av Finansportalen i mars 2011.

Ellers varierer svarene fra bankene noe. Sparebank 1 Nord-Norge stiller ingen krav til tilleggsprodukter, mens Sparebank 1 Hedmark krever at du oppretter brukskonto og BSU-avtale.

Krever sunn økonomi

Selv om kravet om "førstehjem" har falt bort hos bankene, betyr dette ikke at alle 34-åringer får beste boliglånsrente, eller lån i det hele tatt. Som i andre tilfeller blir lånekundens (betalingsevne, gjeldsgrad osv.) vurdert når han/hun søker om lån.

I tillegg har det blitt vanskeligere å få låne 100 prosent av kjøpesummen, i de fleste tilfeller vil bankene i dag forlange minimum 10 prosent egenkapital.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer