Førstehjelp ved brannskader

Nyttårsaften er like rundt hjørnet. Det er dagen der mange raketter skyttes uhemmet opp i øst og vest. Men hva gjør du hvis du selv eller sidemann blir truffet?

For de aller fleste forbindes nyttårsaften med festlige lag, samvær med gode venner, god mat og tilhørende drikke og ikke minst et bredt utvalg av fyrverkerier. Og det store spørsmålet hvert år er: Hvem av gutta har klart å få tak i den kuleste, råeste og største raketten?

Men for noen blir ikke nyttårsaften en like god fornøyelse. Hvert år er det mange som får brannskader ved rakettoppskyting.

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skades i gjennomsnitt om lag 120 mennesker av fyrverkeri hvert år. I fjor ble 153 personer skadet, mens året før omkom én person og 119 ble skadet. Mest utsatt er personen som skyter opp raketten.

Dårlige utskytningsramper og alkohol
- Det er han som fyrer opp fyrverkeriet, og som ikke har lagd ordentlige utskytningsramper som er mest utsatt for skader ved bruk av fyrverkeri. Det gjelder brannskader, øyeskader og rene sprengningsskader i hender og fingre, forklarer fagkonsulent i førstehjelp Olav Aasland ved Røde Kors.

Uten ordentlige utskytningsramper kan resultatet være at fyrverkeriet går i overraskende retninger, og treffer enten den som sender opp rakettene eller folk rundt.

- Alkohol er nok en medvirkende sikkerhetsfaktor her, hvor den som i beruset tilstand gjerne er litt mindre forsiktig og er mest utsatt for ulykker, sier Aasland.

Blir du fyllesjuk etter nyttårsaften? Slik overlever du bakrusen!

Mange sykehus må kalle inn ekstra bemanning, for de vet nyttårsaften blir en travel kveld. Så da kan det være fornuftig å kunne yte litt førstehjelp:

Kjøl ned!
- Det viktigste ved brannskader er å kjøle ned det forbrente området med kaldt vann så fort som mulig, i et par-tre minutter. Etter det kan man bruke lunkent vann til å kjøle det forbrente området - gjerne til det slutter å svi, og det kan ta sin tid. Er det større områder som er forbrent, eller brannskaden er i ansikt eller fingre, må lege oppsøkes, sier Aasland.

Oppleves situasjonen som alvorlig, ring medisinsk nødtelefon 1 1 3, oppfordrer han.

Husk også på viktige forebyggende tiltak.

- Det viktigste er nok at den som er ansvarlig for fyrverkerioppskytningen er edru. Og igjen: Sørg for at rakettene plasseres i stødige oppskytningsramper, slik at de ikke går i ubestemte retninger. Ha øyebeskyttelse, i form av briller, når du skyter opp, og hold resten av festdeltakerne på behørig avstand. Dette skal jo være en hyggelig festaften, og ikke ende opp i brannskader og bortsprengte fingre, oppfordrer Aasland.

Her er fyrverkerireglene til DSB:

 

Mozon.no, 30.12.2006